søndag den 4. maj 2014

Scott Eyman - John Wayne, The Life and Legend.

Dette er en 600 sider lang, meget grundig biografi om skuespilleren John Wayne. Jeg går ud fra at der er fotos og billeder i den færdige udgave, det havde jeg ikke fornøjelsen af i denne anmelder e-bog. I denne biografi gennemgår forfatteren kronologisk alle ca. 170 film Marion Robert/Michael/Mitchell Morrison aka Duke Morrison aka John Wayne har medvirket i.

Forfatteren har skrevet rigtig meget om de instruktører, producere og medspillere John Wayne kom i kontakt med i løbet af sin karriere, hvor af nogle af dem blev livslange venner. Forfatteren inddrager også amerikansk politik og sociale forhold undervejs. Jeg må indrømme, at jeg skimmede lidt engang imellem, da meget af det ikke interesserede mig og det blev lidt kedeligt i længden. Efter min mening var der alt for lidt historier og anekdoter om bogens hovedperson.

Overordnet gav bogen et godt billede af hvordan John Wayne udviklede sig fra en lidt stiv og unaturlig skuespiller der medvirkede i B film, til at blive en god skuespiller der hviler i sig selv og som blev et amerikansk ikon. Men som jeg skrev i mit fredagsbogs indlæg, er der ikke nogen kritik overhovedet af John Wayne. Hans alkohol indtag og utroskab, bliver nærmest undskyldt med at sådan er det bare at være skuespiller og så længe man er diskret og hårdt arbejdende nok, kan alt tilgives. Kort sagt er bogen ene og alene en unuanceret og ukritisk hyldest til det store amerikanske ikon.

Selvom det jo er mange år siden han døde og jeg selvfølgelig godt vist hvad bogen ville slutte med og jeg aldrig har haft noget specielt fan forhold til John Wayne, fik jeg da en klump i halsen til sidste, da bogen beskriver hvordan han lige til det sidste kæmpede med stor livsvilje mod kræften, der endte hans liv. Det var meget bevægende skrevet.

Er man meget stor fan af John Wayne eller har en stor interesse i Westerns, kan jeg anbefale, at man læser denne biografi, jeg vil nærmest betegne det som et must. Men er det ikke tilfældet er denne biografi simpelthen for lang og for kedelig.

2/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar