søndag den 1. juni 2014

Skagensmalerne.


Jeg er født og opvokset på Bornholm. Mange somre rejste min familie den lange vej fra Bornholm til Skagen, først gennem Sverige med bus og så gennem hele Danmark med tog til Frederikshavn og videre med bumletog til Skagen.

Det var en anstrengende og trættende rejse, der ofte tog en hel dag ( og natten med hvis vi tog natfærgen fra Bornholm). Men det var fantastisk og jeg har mange gode barndomsminder fra de ferier, besøgene på Skagen Museum og gåturene ud til Grenen, til den tilsandede kirke eller til gl. Skagen. Vi var altid rundt at se husene hvor de forskellige malere har boet. Det gav mig tidligt en stor interesse for de berømte Skagensmalere.

Interessen blev genfundet i starten af denne måned da min læsegruppe valgte, at vi skulle læse Tonni/Anastassia Arnolds bog Balladen om Marie. Hovedpersonen er den smukke Maria Krøyer, født Maria Martha Mathilde Triepcke, der i mange år rent kunstnerisk har stået i skyggen af sin internationalt kendte ægtemand Peder Severin Krøyer. Bogen fortæller om Maries meget turbulente liv. Først som spirende maler, så som den ene halvdel af ægteparret Krøyer og senere som kone til den svenske komponist og Don Juan, Hugo Alfvén.

Læseklubben mødtes i dag, søndag d. 1. juni og vi diskuterede blandt andet de menneskelige og de psykologiske forhold Marie Krøyer havde til sine ægtemænd, der på sin vis var meget ens. Vi diskuterede samtidens normer, P.S. Krøyers sindssyge og Hugo Alfvéns ødipuskompleks i forholdet til hans mor, samt forholdet mellem Marie Krøyer og hendes døtre og deres triste skæbne.

Det er en meget dybtgående og detaljeret bog. Der er noter og citater fra mange breve og man kan fornemme det store arbejde der har ligget bag tilblivelsen af bogen. I læseklubben var vi enige om at det var en god og realistisk biografi, men at den var lidt for grundig og derfor blev lidt lang i spyttet.

Under arbejdet med Balladen om Marie, fandt forfatteren Tonni/Anastassia Arnold ud af at det er meget svært at få adgang til at se malerier af Marie Krøyer. Danske museer ejer kun syv af de i alt 20 registrerede malerier fra Marie Krøyers hånd. Resten af malerierne er i privateje og udstilles meget sjældent. Så hun gik i gang med, at prøve at samle så mange værker hun kunne i en bog. Det blev til bogen Kunsten i Marie Krøyers liv. Under researchen til bogen fandt forfatteren 40 hidtil ukendte malerier og 20 tegninger af Marie Krøyer gemt væk i en mappe på et loft.

På hylden har jeg også disse andre bøger om Skagens malerne og deres samtid:

Marie Helleberg - Martha, Marie og Anna. En bog om de tre mest kendte kvinder, der befandt sig i midten af gruppen af kunstnere, der færdedes på Skagen.

Lone Diana Jørgensen - Den, der elsker mest. Bogen har egentlig ikke noget med Skagens malerne at gøre, men jeg synes den er god til at danne et godt billede af den tid malerne levede på og især kvindernes stilling i samfundet. Bogen er redigerede dagbogs notater skrevet af Ellen Drachmann, født Bentzon. Hun skrev dagbog fra hun var 16 år til hun var midt i 70erne.  Hun blev gift med Anders Bjørn Drachmann en halvbror til Holger Drachmann.

Lise Svanholm - Malerne på Skagen. En flot kunstbog med mange farvetryk af malernes skønne billeder. Bogen er skrevet i et let sprog og rettet mod almindelige mennesker og ikke bare kunstkendere.

Michael Peter Hornung- Peder Severin Krøyer. Meget omfattende og billedrig biografi, der følger maleren fra vugge til grav. Jeg har ikke læst hele biografien, men tager den frem engang i mellem og bladrer lidt i den og læser lidt hist og her.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar