onsdag den 30. juli 2014

Læseliste august 2014.

Hvor jeg de tidligere måneder har valgt et overordnet læsetema, har jeg fra august måned lavet lidt om på det. Frem over vil jeg hver måned, udvælge mine bøger til læselisten ud fra nogle faste kriterier.


Jeg vil forsætte med, at have en månedens tykke bog. Fordi jeg synes, at det har fungeret rigtig godt med at vælge og få læst en af de bøger, som jeg ellers tit springer over på grund af deres skræmmende længde. Der udover skal jeg hver måned også vælge, en serie/ duologi/ trilogi, en klassiker, en krimi eller en spændingsroman og en non-fiktion bog. Jeg har dimlet lidt om også at indføre det jeg ville kalde månedens genlæsning. Hvor ideen var, at jeg på Goodreads går ind og vælger en bog, læst samme måned sidste år også genlæser den. Men i første omgang vil jeg lige se hvordan de andre udfordringer går.

Digtsamlinger vil jeg stadig gerne læse, men jeg synes, det passer mig bedre, at have en samling liggende, som jeg læser i løbende over en længere ikke tidsbegrænset periode. Så kan jeg bedre fordybe mig i digtene og føler mig ikke tidspresset.

Læselisten for august ser således ud:

Månedens tykke bog og månedens klassiker: Miguel de Cervantes - Den sindrige ridder Don Quixote de la Mancha. Denne lækre indbundne to binds udgave er købt på dette års bogudsalg.

Det er den kendte klassiker om den forarmede og tåbelige herremand Don Quixote, der lader sig slå til ridder af en krovært og derefter drager ud i verden med sin stridshest/ gamle øg Rosinante, for at tage kampen op mod uretfærdighed og ondskab.

Jeg er spændt på hvordan den er at læse, jeg har hørt meget om, hvor tør og langsommelig den er og jeg er virkelige skræmt af de to meget tykke bind jeg har stående. Men jeg glæder mig til at prøve kræfter med den og danne mig min egen mening.

Månedens serie: Dan Wells - Partials, Fragments og Ruins. Meget rost ungdoms postapokalyptisk science fiction trilogi.

Trilogien foregår i et fremtidig USA, hvor kun er en meget lille del mennesker har overlevet en dødelig virus, brugt imod menneskerne i krigen mod de kunstig fremstillede menneskelignende væsner kaldet Partials.

Den 16 årige Kira er en af de overlevende og hun sætter ud på en mission, for at finde en måde menneskeheden kan overleve på.

Ud over Ray Bradburys "The Illustrated Man", som er en samling science fiction noveller, kan jeg ikke huske hvornår jeg sidst har læst en ren science fiction bog. Så jeg er meget spændt på at komme i gang med denne trilogi.

Jeg kan bedst lide først at læse serien, når alle bøger er udkommet. Ellers har jeg problemer med at huske hvad der er sket i de tidligere bøger. Jeg er kommet håbeløst langt bagefter med, at læse serier, da de sjældent har passet ind i mine månedstemaer og en hel måned bare med serier, kan dræbe min læselyst bare jeg tænker på det.

Månedens krimi: Jan Wallentin - Strindbergs stjerne. Bogen har længe stået ulæst på min hylde, så jeg synes at det var på tide at få den læst.

Den handler om tre polarforskere der i slutningen af det 19. århundrede forsvinder på en ballonfærd, ingen ved hvad der er sket med dem. 30 år senere dukker deres lig op og historikeren Don Titelman og hans gådefulde advokat Eva Strand bliver hvirvlet ind i en hæsblæsende jagt gennem Europa for at finde svaret på mysteriet.

Jeg har ikke så store forventninger til denne bog og det er nok derfor, den har fået lov at stå ulæst så længe. For helt ærligt så lyder den som hundredevis af andre konspirations thrillere derude.

Månedens non-fiktion: Lila Abu-Lughod - Veiled Sentiments. Bogen er købt på Saxo.coms lagersalg, hvor jeg gennem tiden har gjort rigtig mange gode køb og har fundet mange interessante bøger i stil med denne, som jeg normalt ellers ikke ville have fundet frem til.

Denne bog var en af de bøger jeg ikke nåede at læse i maj, da jeg læste bøger under temaet biografier og lignende.

Bogen er en beretning om forfatterens ophold hos en beduin stamme i den egyptiske ørken. Forfatteren boede og deltog i stammens dagligdag i næsten to år.

Jeg elsker at læse bøger om andre folkeslag og kulturer og jeg har altid været fascineret af oprindelig folkeslags levemåder og livsfilosofi.

Udover disse faste kriterier, har jeg så frihed til at læse, lige hvad jeg har lyst til. Ved at vælge et måneds tema synes jeg tit, at jeg har manglet tid til at læse nyheder og spændende bøger, som jeg lige har købt og det vil dette nye tiltag forhåbentlig ændre på. Nogle måneder har temaet hængt mig langt ud af halsen til sidst og jeg har bare haft lyst til at læse noget andet. Men jeg kan ikke afvise, at jeg på et tidspunkt eller enkelte måneder vælger at genindføre temalæsningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar