lørdag den 15. november 2014

Ann Ward Radcliffe - The Mysteries of Udolpho.

Lyttet til som lydbog, købt på Itunes. Oplæser er Alison Larkin.

Det var en lang en. Der var over 30 timers lytning og jeg må indrømme, at jeg absolut ikke var lige fokuseret alle 30 timer. Bogen er udgivet i 1794 og det var helt bestemt en meget interessant oplevelse at lytte til.

Det var alle referencerne til bogen i "Northanger Abbey" af Jane Austen, der pirrede min nysgerrighed og fik mig til at købe bogen. Man kan tydeligt se at Jane Austen har fundet meget inspiration i "Udolpho", der er flere sætninger, som nærmest er taget direkte fra Ann Radcliffes bog. Blandt andet Lady Cathrines replik til Lizzi "I am not to be trifled with" forekommer flere gange i historien og Mr. Darcys kommentar om at "Every savage can dance" er også hentet i "Udolpho".

Bogens handling udspiller sig i det sydlige Frankrig og det Nordlige Italien. Vi følger den unge Emily St. Auberg, der først mister sin mor og senere på en rejse gennem Pyrenæerne, hvor hun og så møder den unge Valancourt, dør hendes far og efterlader hende forældreløs i hænderne på faderens søster og hendes mand, den skurkeagtige Senor Montoni, der holder Emily indespærret på sit dystre og dunkle slot Udolpho, hvor fra han driver en hærgende røverbande. Der er en del mysterier angående kvinder der er sporløst forsvundet og formodet myrdet af skumle mandstyper.

Der er virkelig skruet op for spændingseffekterne med fokus på det uforklarlige og det okkulte og ikke mindst trusler fra banditter. Engang i mellem var det lidt overdrevet og meget ensformigt. Fortællingen er også præget af  meget lange og kedelige passager med beskrivelser af områderne handlingen foregår i. Men jeg synes, det er sjovt at tænke på, at bogen er så gammel som den er og den har uden tvivl været meget vovet og har vakt meget opsigt, da den i sin tid udkom.

Jeg vil ikke sige at jeg synes historien var god. Flere steder var den som skrevet meget ensformig og handlingen kørte lidt i ring. Men det var bestemt en interessant historie, der gav et godt billede af tiden bogen er fra, blandt andet datidens syn på kvinder, som dånende og følelsesmæssig ustabile væsner, kommer tydeligt til udtryk. Bogen er og så fuld af stemningsfulde citater og digte fra datidens store digtere som for eksempel Shakespeare.

3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar