lørdag den 17. januar 2015

David Safier - 28 Dage.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Bazar. Det er en historisk roman bygget på fortællinger og overleveringer om rigtige begivenheder og personer.

Historien foregår i den jødiske ghetto i Warszawa. Her bor den 16 årige jødiske pige Mira, sammen med sin mor og lillesøster. Moren er psykisk nedbrudt efter faderens selvmord og det er Mira, der har ansvaret for familiens ve og vel.

Hun finder ud af at det er nazisternes hensigt at udrydde hele ghettoens befolkning, ved at sende dem til udryddelseslejrene og gasse dem. Nu står hun over for valget om hun skal gå i døden uden kamp eller kæmpe til det sidste. Hvilket menneske vil hun være?

Mira er portrætteret meget realistisk, hun viser stærke følelser som tvivl, angst og vrede. Lige som os forstår hun heller ikke den vrede og det had nazisterne har rettet mod jøderne og hun tænker meget over andres valg og motiverne for deres valg.

Gennem Miras øjne ser vi det skrækkelige og umenneskelig liv jøderne lever i ghettoen og de skrækkelig valg de internerede skal tage. Mødre skal vælge mellem deres egne børn og døden. Mænd og kvinder skal vælge mellem livet eller deres ægtefælle. Det er umenneskelige valg, som ingen ved hvordan de vil reagere på før de står i de ekstreme situationer der beskrives i bogen.

Jeg var ikke vild med skrivestilen, som jeg synes hang fast i de lange indre monologer Mira førte med sig selv. Jeg var heller ikke vild med den fantasihistorie Mira søgte tilflugt i, den forekom mig lidt klodset til tider, men meningen var alligevel klokkeklar, med spejlmesteren ingen kan overvinde.

Det er en utrolig barsk fortælling, der flere steder gav en klump i halsen og en følelse af generel ubehag, men det mest ufattelige af alt er, at den beskriver noget der har fundet sted i virkeligheden.

4/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Den lyder uhyggelig brutal!:( Dét at det rent faktisk har fundet sted gør det bare endnu mere skræmmende!

    SvarSlet
    Svar
    1. Den var både brutal fysisk, men højere grad psykisk og det er helt ufatteligt at der er sket og endnu mere ufatteligt at det stadig finder sted rundt om i verden.

      Slet