torsdag den 5. februar 2015

Danny Wattin - Hr Isakowitz´ skat.

For et par uger siden søgte online boghandlen Plusbog på deres facebook-side efter 10 personer, der havde lyst til at anmelde Danny Wattins selvbiografiske roman. Jeg var så heldig, at blive valgt til at være anmelder. Bogen er udgivet af Politikens forlag.

Forfatterens bedsteforældre er alle jødiske flygtninge fra Anden Verdenskrig. Han kender ikke meget til deres historie og beslutter sig for, at tage sin far og søn med på en road-trip fra Sverige til Polen.

Ideen med turen er, at de skal opleve den by og det sted hans fars familie stammer fra og måske finde den skat, som oldefaderen Hermann Izakowit eftersigende gravede ned i haven.

Det er en dybsindig og samtidig meget morsom historie. På rejsen fra Sverige til Polen, følger vi de tre genrationers gemytlige mundhuggeri, der er rigtig sjov at følge og samtidig giver et godt billede af de misforståelser, der opstår mellem personer af forskellig alder. Det er den berømte generationskløft for fulde udblæsning. På turen lære forfatteren mange ting om sin egen far og opnår også større forståelse for sig selv og den han er i kraft af hans familieforhold.

I mellem afsnittene om den nutidige rejse, bliver bedsteforældrenes historier fortalt. Det er ikke noget de har ville snakke om selv, men gennem samtaler med nogle af bedsteforældrenes nære venner, bliver deres historie stykket sammen. Det er rørende og dramatiske ting de har gennemlevet. Jeg fik flere gang under læsningen en lille klump i halsen.

Jeg havde lidt svært ved at hitte rundt i personerne, der oftest blev nævnt uden navn, men bare som mormor, farfar, min fars far og oldefar. Så for at holde styr på dem, måtte jeg lave et par notater på et papir ved siden af og læse nogle afsnit flere gange. Det hjalp slet ikke, at forlaget også havde byttet lidt rundt på personerne nogle steder. Det havde hjulpet gevaldigt på forståelsen, hvis personerne bare havde været nævnt ved deres navn. Men så ville historien nok have mistet sin intime og familiære stemning.

Balancen mellem det sjove og det seriøse, var rigtig god og gjorde at romanen var hurtig og meget underholdende at læse. Jeg har ikke tidligere læst bøger, der som denne fortæller om, hvordan livet i deres nye hjemlande var, for de jøder der undslap Hitler og nazisternes koncentrationslejre, eller hvordan livet er for efterkommere af disse flygtninge. Det gav virkelig meget stof til eftertanke. Det er helt klart en anbefalelsesværdig bog.

4/5 stjerner.

4 kommentarer:

  1. Den lyder bare rigtig god! Var lidt i tvivl om hvorvidt den ville være noget for mig, men nu skal den da i hvert fald have en chance:D

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror vi har lidt samme smag i bøger, så jeg ville mene det helt bestemt er en bog for dig :)

      Slet