mandag den 23. marts 2015

Birgitte Dyrberg - Min farfar, nazispionen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget mellemgaard.

I år er det 70 år siden Anden Verdenskrig sluttede og mange af dem, der levede under krigen og havde den helt tæt inde på livet, er nu borte. Rædslerne er nu kommet så meget på afstand, at mange efterkommere, oftest børnebørn af krigsforbrydere og landsforrædere, har mod på at komme ud og fortælle deres familiehistorier. Historier som ellers har været tabubelagte og som er blevet holdt hemmeligt i familierne i flere generationer, på grund af skam og frygt for at blive dømt af omverdenen.

Det siger sig selv, at der må have været nogen, der har været på den forkerte side og af forskellige årsager. Hvis alle havde været med i modstandsbevægelsen fra starten, ville besættelsen nok have været slut for den fik begyndte. Men indtil nu har der bare ikke været nogen, der har været så modige og afklarede med dem selv og deres familie, til at fortælle disse historier.

Bogen er velskreven og opstået ud fra breve forfatterens far har samlet sammen gennem årene hos familie og bekendte. Han opfordrede flere gange forfatteren til at skrive om farfaren.

Gennem brevene tegnes der et billede af en mand, der var skrækslagen for kommunismen og som derfor bakkede 100% op om Hitler og nazisterne. En mand der var intelligent, havde humor, men som også var meget egoistisk, manipulativ og koldblodig. Tænk at han, mens han arbejde for Gestapo, fik sin lille søn på tre-fire år til København, fordi han vidste at modstandsbevægelsen ikke skød stikkere der var i følge med børn.

Det som gjorde det største indtryk på mig, var helt klart det psykiske pres, som de næste led i slægten har måtte leve med på grund af farfarens handlinger. Især forfatterens far var stærkt påvirket af det. Gennem hele sin opvækst og senere i voksenlivet mærkede han fortsat had fra samfundet omkring ham og han følte sig i den grad stigmatiseret og skammet ud af omverdenen, selv om han jo ikke på nogen måde, kan stilles til regnskab for sin fars handlinger.

Det er en stærk og meget modig bog, der satte mange tanker i gang hos mig om, hvordan det må være, at vide at der har været sådan et menneske i familien, der har kostet mange menneskeliv og hvordan det forsat vil have stor indflydelse på de næste generationer i familien. Som jeg nævnte i mit "bøger læst i uge 12-2015"-indlæg, er det en stærkt anbefalelsesværdig bog.

4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar