mandag den 6. april 2015

Bøger læst i uge 14-2015.

 
Ugen der er gået har været præget af ungdomsbøger og da de alle har været relativt korte og hurtige at komme i gennem, har jeg fået læst/lyttet til hele 6 bøger. De fire af bøgerne var "Skammer"- serien af Lene Kaaberbøl, som jeg marathonlyttede som lydbøger og jeg har fået læst den meget barske socialrealistiske ungdomsroman "Eddus drager" af Lise Bistrup og Kirsten Sonne Harild.

Følgende bøger har jeg også haft fingrene i:

Kai Meyer - Dark Reflections. Denne bog er en samling af de tre bøger i fantasytrilogien "Dark Reflections", der består af bøgerne "The Water Mirror", "The Stone Light" og "The Glass World". Jeg påbegyndte bogen i uge 13 og manglede kun lige omkring 100 sider for at være færdig.

Historien tager sin begyndelse i et eventyrligt Venedig, hvor havfruer svømmer rundt i byens kanaler. I 30 år har byen været under belejring af den egyptiske hær, der består af genoplivede mumier og som har herredømmet i stort set resten af verdenen. Venedig har en stærk beskytter og det er kun på grund af hende, "The Flowing Queen", at byen har kunnet holde stand mod overmagten så længe. Bogens hovedperson er den 14-årige forældreløse Merle, hvis liv er tæt forbundet med byens historie og dens fremtid.

Det er en meget kompleks og utrolig sindrigt opbygget fortælling. Stemningen i bogen er eventyrlig, men også meget dyster og mørk. I starten virkede historien ikke som noget særligt, men ganske langsomt krøb personerne og bogens stemning ind under huden på mig. Jeg var helt vild med det egyptiske islæt og det at jeg ikke havde nogen anelse om, hvordan det hele ville slutte. Den meget diskrete kærlighedshistorie var nok en af de mest utraditionelle, og på sin egen vis, smukkeste jeg længe har læst.

Forfatteren Kai Meyer er Tysklands ukronede fantasykonge og har skrevet et væld af bøger, blandt andet flere enkeltstående romaner, trilogier og en ungdomsbogsserie. Jeg havde ikke mod på at læse trilogien på tysk, derfor har jeg valgt den engelske oversættelse og den er rent ud sagt elendig. Flere gange er der tysk ordstilling og mange steder er der valgt helt forkerte ord, der slet ikke har den rigtige betydning. Har man et minimalt kendskab til tysk, kan man godt finde ud af hvad der menes, men det er dødærgerligt, for det er en fantastik god historie.

Dark Reflections får 5/5 stjerner.

Ingrid Falktoft Andersen - Hvem var Mozart. Bogen er købt på bogudsalg for en del år siden.

Det er en meget grundig og lidt tør gennemgang af alle aspekter af Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozarts liv. Der er mange oplysninger i bogen og jeg skal med det samme fastslå, at jeg ikke har læst hele bogen fra ende til anden, men lige har gennemlæst de afsnit jeg syntes så spændende ud og som jeg fandt var relevant for mig. Jeg udelod blandt andet det afsnit hvor forfatteren gennemgår alle de instrumenter Mozart spillede og som blev brugt på hans tid, samt hele det appendix, der meget grundigt gennemgår baggrund, opbygning og handling i alle de balletter, operaer og operetter han skrev.

Bogen er ikke for lægpersoner, men for personer der allerede har interesse for klassiskmusik og har noget forhåndsviden om den berømte komponist. Den lægges ud med et langt afsnit om den politiske situation i Europa på Mozarts tid, hvor der nævnes et hav af navne. Min viden om Mozart var lig nul da jeg startede på bogen og derfor var det svært for mig at vide, hvilke navne der havde direkte relation til komponisten ( hvem, der var hans far, søskende og så videre ) og hvilke der var historiske personligheder.

Jeg fandt dog ud af mange ting om Mozart. Han var en energisk mand og uden tvivl et musikgeni, der komponerede sit første musikstykke da han bare var 6 år og ved sin alt for tidlige død som 35 årig, havde lavet over 1000 kompositioner. Han var en meget levende og humoristisk mand, der skrev, satiriske, erotiske og frivole breve til blandt andet en kusine og Constanze, hans kone

Mens jeg læste om Mozart brugte jeg lejligheden til og så at lytte til Mozart. På Youtube fandt jeg nogle spillelister med "The Best of Mozart" og jeg lyttede også til "Tryllefløjten", som jeg elskede da jeg var barn og kan huske jeg har set på tv et par gange.

Desværre stødte jeg på en del sproglige fejl i bogen. Nogle steder var der dele af sætninger der var gentaget lige efter hinanden og andre steder manglede der for eksempel ordet "ikke" for at sætningen gav mening. Det var lidt ærgerligt og gav et lidt rodet oplevelse af bogen.

Jeg har valgt ikke at give bogen stjerner, da jeg jo bare har læst lidt i den hist og her, og derfor ikke kan bedømme den som en helhedsoplevelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar