mandag den 20. april 2015

Jenny Nordberg- De forklædte piger fra Kabul.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget People´s Press.

Ved et rent tilfælde finder forfatteren, under et interview af det kvindelige parlamentsmedlem Azita, ud af at et af kvindens fire børn, er en lille pige klædt ud som en dreng. Selv om hun har forberedt sig grundigt inden hun rejste til landet som journalist, er hun aldrig stødt på fænomenet før. Da hun efterfølgende undersøger det nærmere, dukker der flere informationer op til overfladen og hun opdager, at det slet ikke er så ualmindeligt i Afghanistan og andre lande hvor kvinder er undertrykte, at lade en af døtrene leve som mand et stykke tid.

Gennem bogen følger vi det kvindelige parlamentsmedlems Azitas liv og de udfordringer det skaber at være kvindeligpolitiker i et kvindehadsk land, hvor politikken i højgrad er styret af korruption og vennetjenester. Sideløbende møder vi flere af de såkaldte bacha posh-piger ( der betyder "klædt som dreng") og hører om deres liv og skæbner.

I et land, hvor man stadig tror at det er kvindens skyld, hvis hun ikke føder sønner og hvor drengebørn kan alt og piger intet. Giver det god mening, i familier uden sønner, at lade en af døtrene forvandle sig til en dreng. "En opdigtet søn, er bedre end ingen søn". Men hvad betyder det for det afghanske samfundet og ikke mindst for pigerne selv, der i lang tid lever med en drengs frihed, for så lige pludselig at få tage den frihed fra sig igen, for at blive gift og forvandlet til en fødemaskine?

Bogen er vanvittig interessant og meget saglig. Forfatteren er skarp og meget klar i sin fremlæggelse og sproget let tilgængeligt. Hun ser både på de globale, kulturelle, sociale og ikke mindst de historiske aspekter, for dette er langt fra en nyt fænomen. Det er i høj grad en chokerende og lærerig bog, der måske også kan få os i Vesten til at se anderledes på, hvordan man definerer kønnene. Bogen giver et helt enestående og meget overraskende indblik i forhold, der indtil nu har været lukket land for udlændinge.

En rigtig god anmeldelse af bogen er der også at finde på Bogvægten.

Bogen får 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar