lørdag den 9. maj 2015

Bornholm og Anden Verdenskrig.

Da jeg er født og opvokset på Bornholm, vil den lille ø i Østersøen altid have en helt speciel plads i midt hjerte. Derfor er jeg altid interesseret i bøger der handler om Bornholm og bornholmere. Befrielsen er altid en meget speciel dag for en bornholmer, for lige den dag er det så tydeligt, hvor meget Bornholms historie adskiller sig fra resten af Danmarks.


Som bekendt blev Bornholm ikke befriet sammen med resten af Danmark d. 5. maj 1945. Tværtimod blev de to største byer Rønne og Nexø bombet i dagene 7. og 8. maj 1945. 10 bornholmere og et ukendt antal tyske soldater og flygtninge mistede livet de dage.

På et internationalt plan er det småting, men for Bornholm er det den største historiske begivenhed og noget, som jeg kan huske betød meget for mine bedsteforældre. Som det oftest er med øjenvidner til krigen, talte de sjældent og meget modvilligt om den tid, men der faldt da alligevel enkelte hentydninger og historier af her og der.

I forbindelse med månedens læsetema om Anden Verdenskrig, har jeg læst tre bøger om Bornholm og krigen:

Thomas E. Jensen - Bornholm i krig 1940-1946. Det er en stor flot fotobog i A4 størrelse, som jeg har haft i mange år og som jeg tager frem og kigger i hvert år ved denne tid.

Bogen starter med en velskreven og nemt forståelige redegørelse om krigen set med bornholmske briller og set i forhold til resten af verdenen. Jeg synes det er en meget enkel og samtidig meget informativ tekst. Hele teksten er gengivet bag i bogen på tysk.

Inde i bogen er der trykt to breve skrevet af bornholmere og et brev skrevet af en tysk soldat. Teksten i bogen understøttes af det omfangsrige billedmateriale bogen indeholder og hvert foto er ledsaget af en forklarende overskrift og tekst.

Jeg er ikke sikker på at den siger andre det helt store, men for mig er det ren nostalgi og jeg får altid et strejf af hjemvé, når jeg læser i den.

Bornholm i krig får 5/5 stjerner.

Henrik Oldenburgh - Ida Koefoed, Bornholms heltinde. Jeg faldt over bogen, da jeg i forbindelse med mit læsetema, var ved at søge bøger om Anden Verdenskrig på Saxo.com.

Bogen er en spændingsroman. Personerne og handlingen i bogen er opdigtet, men støtter sig til virkelige begivenheder. Handlingen foregår i 1991, hvor to ældre lægekammerater mødes på Bornholm og den ene begynder at fortælle om sin tid i en lille modstandsgruppe.

Jeg synes indledningen var helt genial, den får sat en masse ting i gang på ganske få sider og historien fortæller derefter kronologisk om krigens gang på øen, samtidig med at de to herre kører rundt og besigtiger de omtalte steder. Der er også nogle politiske observationer i forbindelse med krigen og oplysninger om de lokale forhold. Forfatteren har udgivet flere bøger om vine og det fremgik tydeligt af bogen, hvor der er nævnt forskellige vintyper og mærker. Jeg er ikke vindrikker overhovedet, så det sagde mig ikke det helt store.

Det er på sin vis en meget interessant og meget anderledes roman. Men jeg synes plottet var meget uklart og rodet. Der var ikke meget spænding i denne spændingsroman og jeg havde meget svært ved at finde den røde tråd. Slutningen var overraskende, men også utrolig mangelfuld.

Ida Koefoed - Bornholms heltinde får 2/5 stjerner.

Anna Margrethe Kjærgaard - Mit hus, freden der forsvandt. Jeg fandt bogen på Saxo.com sammen med bogen, der er nævnt ovenfor.

Det er en fin lille billedbog, der er forfatterens øjenvidne beretning om hendes oplevelser under krigen. Der er ikke meget tekst i bogen, det der er mest dominerende er de meget dystre blyantstegninger, der fuldstændig fanger følelsen af krig og elendighed.

Hovedpersonen i bogen er tegnet i rød kjole og den har helt bestemt en klar funktion i historien, men det mindede mig for  meget om pigen i den røde jakke i filmen "Schindlers liste" og derfor kunne jeg ikke lade være med at forbinde den røde pige med Holocaust, millioner døde og massegrave. Hvilket slet ikke har noget at gøre med denne bog og denne fortælling.

Bogen vil være god som højtlæsningsbog. Der er mange muligheder for en god samtale med barnet om de ting der sker i historien og måske lige nogle historiske udtryk som "vestlige stormagter", der skal forklares for et barn. Men jeg har på fornemmelsen, at der vil være størst interesse for bogen hos folk der har tilknytning til øen.

Mit hus - freden der forsvandt får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar