tirsdag den 2. juni 2015

Katja Kettu - Jordemoderen.

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget People´s Press.

Den bygger på virkelige hændelser og foregår i 1944 i det nordligste Finland. Hovedpersonerne er den finske jordemoder Vildøje og den tyske SS-officer Johannes Angelhurst. Vildøje er vokset op hos en brutal fosterfamilie, der har misbrugt hende både psykisk og fysisk. Johannes er krigsfotograf for den tyske hær og kæmper med en del krigstraumer.

Vildøje forelsker sig i Johannes og får arbejde som sygeplejerske i den tyske fangelejr Titovka, for at være nær ham. I lejren kommer hun til at udføre arbejde, der går imod hendes uddannelse som jordemoder og da tyskernes krigslykke vender, kan hun godt se at hun og Johannes må væk.

Desværre var dette ikke en bog for mig. Det meget vulgære og rå sprogbrug tog fuldstændig opmærksomheden fra det, der kunne have været en rigtig begivenhedsrig og anderledes historie.  Der var pik, kusse og patter over hele linjen. Det forekom mig meget aggressivt og jeg synes bestemt ikke det gjorde noget godt for historien.

Teksten i sig selv var utrolig forvirrende. Der blev sprunget rundt i tiden og flere gange var det nødvendigt for mig, at gå tilbage og læse overskriften på kapitlet, for at finde ud af hvor vi var henne og jeg var tæt på at opgive bogen flere gange.

Jeg synes det er rigtig ærgerligt at selve historien går tabt i det rå og for mig meget frastødende sprogbrug. Det er nogle spændende tabuer forfatteren tager op og jeg kan godt forstå hvad forfatteren prøver at sige med sin roman: Det er ikke en smuk kærlighedshistorie, krig er beskidt og uhumsk og får folk til at gøre det utænkelige. Den finske vinkel på krigen ville også have været spændende, men den måde historien fortælles, larmer simpelthen for meget efter min smag.

Bogen får 1/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar