fredag den 3. juli 2015

Eoin Colfer - Artemis Fowl-serien


Serien består af bøgerne Artemis Fowl, Det Artiske intermezzo, Evighedskoden, Opals hævn, Tidsparadokset, Den tabte koloni, Atlantisk komplekset og Den sidste vogter.

Hovedpersonen, den irske dreng Artemis, er i den første bog 12 år. Han et geni og nedstammer fra et dynasti af storforbrydere og han er stærk på vej inde i samme karriere som hans forfædre. Grundet hans fars forsvinden og hans mors efterfølgende depression, står Artemis og mangler penge til at opretholde familiens ekstravagante levestil og han finder på at kidnappe en fe, for at kræve noget af feernes guld som løsesum.

Efter snart 14 års bekendtskab med Artemis Fowl bøgerne, kan jeg nu endelig slette serien fra min liste over ulæste serier.Første gang jeg mødte Artemis Fowl var i starten af 00´erne da den første gang udkom på dansk. Den havde det flotteste holografiskecover, som uden tvivl var det, der tiltrak min opmærksomhed. Første gang jeg læste bogen, kunne jeg ikke klare selve hovedpersonen Artemis Fowl og min opmærksomhed skiftede hurtigt til Harry Potter-bøgerne, der udkom næsten samtidig og jeg glemte for en tid alt om Artemis Fowl.

Lige indtil sidste år, hvor jeg valgte at genlæse den første bog og lige pludselig kunne jeg se humoren i bogen og jeg var fascineret af den verden af feer, trolde og andre fantasiske skabninger, som forfatteren har bygget op.

Serien fungerer som en slags magisk "Mission Impossible" for børn og barnlige sjæle. I hver bog skal der løses et problem med magi, snilde og samarbejde. De er rigtig underholdende og interessante, med kloner, tidsrejser og dommedagsportaler.

I starten af hver bog, var jeg en anelse forvirret, fordi bøgerne ikke nødvendigvis starter hvor den forrige slutter, men som man bevæger sig længere ind i historien begynder det hele at give mening.

Selv om jeg synes bøgerne er både sjove og underholdende, synes jeg der mangler noget i forhold til personerne, jeg synes ikke man som læser kom særlig tæt på dem. Men det er nok fordi, der er så meget fokus på opbygningen af den magiske verden og der bruges meget tid på at forklare, hvordan feverdenen funger og på de mange forskellige former for teknik der bruges i den verden.

Jeg har lyttet til hele serien som lydbøger hentet på Mofibo. Jeg har lyttet serien både på dansk og engelsk. Jeg startede ud med at lytte den første i en fremragende engelsk udgave fra Penguin. Oplæseren gav de forskellige personer accenter og læste størstedelen, med den mest charmerende irske accent. Jeg elsker sådan noget.

Derefter sprang jeg til de danske udgaver, da jeg kun kunne finde den efterfølgende bog, med en der talte helt almindelig britisk-engelsk og det var en lidt flad oplevelse efter den første bog.  Så kunne jeg lige så godt lytte til den på dansk. De danske lydbogs udgaver var helt okay. Den sidste bog i serien er ikke indlæst som dansk lydbog og jeg sprang tilbage til engelsk og jeg kunne heldigvis igen finde en dejlig accentfyldt udgave.

Jeg fornemmer, at der er en meget dedikeret følgerskare og lidt kult-agtig følelse omkring bøgerne, da jeg, efter at lagt et billede op af serien på Instagram, er blevet inviteret til at være med i flere Artemis Fowl fanklubber og følgegrupper.


Gennem tiden har jeg fået samlet serien på engelsk i meget forskellige udgaver, hvad udseende og størrelse angår  og det har altid irriteret mig meget. Derfor er jeg nu ved at samle dem i de flotte danske udgaver, med holografiskeffekt og skinnende folieomslag. Jeg mangler stadig de sidste tre, som jeg søger efter i genbrugsbutikker og antikvariater.

Serien får 3/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Magisk Mission Impossible er en virkelig fed og meget slående beskrivelse af den her serie :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, jeg synes også det lige udtryk fangede essensen af serien :)

      Slet