lørdag den 26. september 2015

Ib Michael - En anden sol.


Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal.

Romanen er en selvstændig fortsættelse af forfatterens sidste roman, Himlen brændte, der udkom i 2013 og som er inspireret af  den mystiske Tunguska eksplosion i Sibirien i 1908 og Holger Bech Nielsens interessante mørkestofperle-teori. Jeg var vild med den første bog og gav den 4 ud af 5 stjerner.

Hovedpersonen i En anden sol er jeg-fortælleren Alexander, der viser sig at være i familie med hovedpersonen Sergej fra den tidligere roman. Man følger ham på et Jules Verne inspireret undersøisk eventyr blandt tvekønnede menneskelignende væsner, samt i flashback til tidligere oplevelser med ungdomskæresten Benedickte og historien tager også et smut omkring Nazca-linjerne i Peru.

Ib Michael har en enorm viden om litteratur, videnskab og ikke mindst om sejlads, navigation og verdenshavene. Der er oceaner af litterærereferencer og hvis man er interesseret i sejlsport, er historien et rent skattekammer af informationer. Jeg er meget imponeret over den måde han som 70-årig har taget moderne teknologi, som QR-koder til sig og bruger dem som visuelle link til historien. Det er simpelthen genialt.

Jeg må indrømme at historien i denne roman langt fra fangede mig i samme grad som Himlen brændte. For at være ærlig, så havde jeg faktisk meget svært ved at komme igennem bogen og det var kun forfatterens fortræffelige fortællersprog, der fik mig til at fortsætte. Han benytter sig af et anderledes og ofte uventet ordvalg, som gav fuldstændig mening, men som flere gange overraskede mig og fik mig til at læse hele afsnit eller sætninger flere gange, for lige som at smage på ordet i den sammenhæng forfatteren havde valgt at præsentere det.

Den første halvdel af bogen gik fint, men midtvejs kunne jeg bare ikke følge historien længere og det var kun i små bølger her og der at jeg kunne drives med af fortællingen. Alexander manglede Sergejs karismatiske personlighed, jeg synes faktisk han var meget intetsigende. Til gengæld var det dejligt at få svar på flere spørgsmål, som jeg blev efterladt med efter den første bog, selv om den nye slutning igen efterlod mig med at hav af nye ubesvarede spørgsmål.

Selv om de to bøger kan læses uafhængigt af hinanden vil jeg dog anbefale at man læser Himlen brændte, før man begiver sig ud på eventyret i En anden sol.

Bogen får 2/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar