søndag den 6. september 2015

Læst og lyttet i uge 36-2015.

 
Bøgerne i denne uge har været relativt korte og det er blevet til ni læste bøger og én lyttet bog. Jeg har blandt andet læst tre engelske børnebøger, som jeg har lavet et indlæg om her. Jeg har været på en meditativ rejse i Indien I den sidste regn af Janesh Vaidya og jeg har været på tidsrejse med brødrene Ellemoses nye ungdomsserie Rummets Detektiver, som der meget snart kommer et indlæg om. Den lyttede bog er Anne Franks dagbog, som jeg venter med at skrive om, til jeg har diskuteret den med Læseklubben.


Haruki Murakami - Wind/ Pinball. Denne bog består af to korte noveller, eller som forfatteren selv beskriver det en novelle og en efterfølger.

Dette er noget af det første Murakami skrev og hvis man er fan af hans forfatterskab er det sjovt at læse disse to historier og sammenligne med hans senere udgivelser. Selv om han stil på dette tidspunkt allerede er let genkendelig ( man støder på træk, så som musik, både jazz og klassisk musik og katte er også nævnt i forbi farten), så har han som forfatter udviklet sig meget siden.

Den første novelle Wind var okay, måske en anelse usammenhængende. Det gælder sådan set også for den første halvdel af Pinball, som jeg havde meget svært ved at komme i gennem, men cirka halvvejs i den, skete der noget. Pludselig var det som om historien hang sammen og det var som at læse en af forfatterens senere romaner.

Er man ny til Murakamis forfatterskab og leder efter en bog at starte med, er det ikke denne. For jeg synes ikke den giver et retvisende billede af hvad han formår som historiefortæller. Så vil jeg nok hellere anbefale at starte med Den farveløse Tzukuru Tazakis pilgrimsår eller 1Q84-trilogien.

Wind/ Pinball får 2/5 stjerner.


Louis Sachar - Holes. Historien handler om drengen Stanley Yelnats, der bliver dømt for at stjæle et par basketball sneakers og sendt i arbejdslejeren Green Lake Camp, hvor han som straf og for at styrke og forbedre sin karakter, skal grave huller. Men hvorfor, for umiddelbart virker det ikke til at have noget logisk formål.

Jeg kendte intet til bogen eller historien, da jeg startede med at læse den, men jeg købte den fordi jeg tit har hørt den omtalt, som en af de store amerikanske børnebogsklassikere. Jeg blev da også hurtigt trukket ind i fortællingen, som  flyder godt og har nogle gode pointer.

Dog kunne jeg godt have været for uden det sidste kapitel, som fuldstændig bryder fortællerstilen og historiens gode flow. Det blev lidt for barnligt og jeg kunne ikke lide at fortælleren lige pludselig henvendte sig til læseren på den måde.

Holes får 4/5 stjerner.


Sherman Alexie - The True Story of a Part-Time Indian. Igen en ungdomsbog, som jeg har hørt utrolig meget godt om og som jeg valgte at læse, fordi jeg næsten intet kender til livet i indianerreservaterne i nyere tid.

Historien handler om drengen Junior, der vælger at flytte fra reservatets meget mangelfulde skole til en hvid skole i den nærmeste by. Samtidig med at hans skal tackle racisme, som den eneste indianer på den nye skole, så bliver han set på som en forræder af sit eget folk.

Det er en tragikomisk og hjertegribende historie, der beskriver hvor svært det er at bryde den socialearv. Jeg synes måske den blev en tand for fjollet nogen steder, men det var også en meget rørende historie.

The True Story of a Part-time Indian får 3/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Jeg læste 'The True Story of a Part-time Indian' i forbindelse med et fag om diversitet i børnelitteratur sidste efterår. Jeg har desværre ikke læst andet af Sherman Alexie, men han har nogle ret interessante holdninger, hvis man ser og læser interviews med ham, som også skinner igennem i denne bog. Det er helt sikkert en forfatter jeg skal læse mere af på et tidspunkt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har heller ikke læst andre af hans bøger. Den kritik jeg har læst om hans forfatterskab går på at han gentager, den samme historie igen og igen. Men hvis man har et vigtig budskab, man gerne vil ud med, kan det vel heller ikke gentages for mange gange?

      Slet