mandag den 28. september 2015

Læst og lyttet i uge 39-2015.

 
Hold nu fast, der har været drøn på denne weekend. Den ældste datter har været til to dages håndboldcup, hvor de kom i kvartfinalen, jeg har selv været til Bogbloggertræf lørdag og de to yngste har været til børnefødselsdage både lørdag og søndag, så der har været lidt at et logistik puslespil at få til at gå op. Det gik, men jeg fik ikke så meget tid til hverken at læse eller lytte. Det blev til to læste bøger og én lyttet i uge 39.

De to læste bøger var Conquistadora af Esmeralda Santiago, som er en historisk roman fyldt med caribisk stemning og Ib Michaels En anden sol, som var en lidt blandet oplevelse.

Den lyttede bog var:


Donna Tartt - The secret story. Bogen er lyttet som engelsk lydbog hentet på Mofibo. Af samme forfatter har jeg læst Stillidsen.

Bogens hovedperson er den unge Richard Papen, der kommer fra en ikke særlig velfungerende middelklasse familie i Californien og som bliver optaget på det prestigefulde Hampden College på østkysten, hvor han havner i den excentriske professor Julian Morrows eksklusive oldgræsk klasse. Klassen består kun af seks specielt udvalgte elever. I starten af bogen finder vi ud af at en af de seks elever er død. Langsom udfolder der sig en historie om død, vold, misbrug og forfald.

Det er længe siden jeg har læst en bog med et galleri af så utiltalende og frastødende personer. Hvilket var rigtig fedt. De er frastødende både i deres overbevisninger og deres handlemåder. De vælter sig i stoffer og alkohol og tager den ene moralsk forkastelige beslutning efter den anden.

Ved kun at give små bidder af informationer hele tiden og små hints lykkes det forfatteren at skabe en næsten ubærlig spænding i gennem hele fortællingen. Først fordi man ikke ved hvem det er der er død og derefter fordi man bare venter på, at det hele skal kulminere. På mange måder mindede bogen mig om de græske myter, hvor der også altid er død, vold og incestuøse forhold.

Selv om personerne fascinerede mig og jeg blev revet med af spændingen, så synes jeg flere steder handlingen ramte lange lidt kedelige passager. Jeg kan godt lide forfatterens dvælende og meget minutiøse beskrivelser, men det kammede over for hende nogle gange.

Lydbogen er indlæst af forfatteren selv, hun har en meget distinkt overklasse stemme, der hælder mod det monotone og det var derfor ikke en ubetinget fornøjelse. Det undrede mig, at hun havde valgt at bruge så mange franske sætninger, da hun åbenlyst ikke er ret god til det. De mange franske sætninger blev udtalt med en meget tyk og totalt uforståelig amerikanskaccent.

The Secret Story får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar