onsdag den 7. oktober 2015

Cory Doctorow - Homeland


Bogen er købt på The Book Depository til et af deres time-tilbuds-udsalg og er den selvstændige efterfølger af forfatterens roman Little Brother, som er udråbt til at være en moderne udgave af George Orwells dystopiske roman 1984, som jeg stadig ikke har fået læst.

Den foregår i et USA, der ikke ligger så forfærdelig langt ude i fremtiden, hvor den unge studerende Marcus Yallow, kæmper mod et tyrannisk og uretfærdigt styre, der overvåger og kan tilbageholde og torturere sine indbyggere uden særlig grund.

Jeg læser bogen som en klar kritik af det amerikanske samfund efter 11. september 2001, hvor den amerikanske regering ved mistanke om terrorvirksomhed, stort set kan gøre som de har lyst til med de pågrebne, uden at de skal dømmes først. Meget af bogen kan jeg genkende fra lydbogen Overvåget af Glenn Greenwald, som handler om alt det der kom frem, da whistlebloweren Edvard Snowden valgte at lække fortrolige oplysninger om regeringens overvågning af egne borgere.

Læseoplevelsen blev domineret af to følelser; dumhed og paranoia. Der er lange afsnit der kun handler om forskellig computerteknik, programmer og binære tal, som jeg rent ud sagt syntes var dødkedelige og som fik mig til at føle mig ekstrem dum, fordi jeg ikke kunne forstå det.

Det jeg forstod af alt computersnakken og den måde samfundet fungerer på i Homeland, gav mig godt nok paranoia. F.eks. sådan noget med at et computerfirma, kan gemme spionprogrammer i uskyldig udseende opdateringer og derved ikke bare hente oplysninger på din computer, men også udspionere dig, via computerens indbyggede webcam og mikrofon og de oplysninger kan de så sælge til højest bydende, som ikke altid er regeringen, men måske skumle pengestærke bagmænd der derved laver en skævvridning af magtfordelingen. Det sætter nogle skræmmende tanker i gang, for det kan vel sådan set godt lade sig gøre rent teknisk. Når man ser på hvor mange personlige oplysninger, der efterhånden er at finde på online, så gør vi os vel selv mere og mere sårbare over for misbrug af den information.

En skræmmende og meget tankevækkende bog, der dog ikke fangede mig helt.

Homeland får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar