tirsdag den 29. december 2015

Årets bedste lydbøger 2015.

69 af de omkring 260 bøger jeg har læst i år har været lydbøger og størstedelen af dem har jeg lyttet på Mofibo, lidt af dem på e-reolen og endelig et par stykker har jeg valgt at købe på Itunes. Dette er lydbøger jeg har lyttet i 2015, nævnt i vilkårlig rækkefølge og de er ikke nødvendigvis udgivet i år.

Cecilia Samartin - Drømmehjerte. Historien følger to kusiner, Nora og Alicia, der vokser op sammen i Cuba. Deres liv er let, da de tilhører de mere privilegerede i landet. Men alting ændrer sig da Fidel Castro kommer til magten. Det lykkes Nora at flygte til USA sammen med sin familie, mens Alicia bliver på Cuba. De to kusiner skriver breve til hinanden og gennem disse breve fortælles en historie om savn, håb og et folk der bliver presset til det yderste og et land i frit fald.

Det er en hjertevarm, sanselig og poetisk historie. Jeg blev grebet af de to kvinders fortælling og de stærke følelser forfatteren portrætterer. Det er en sensuel og meget bevægende historie. Jeg synes måske slutningen blev lidt for amerikansk, men jeg kunne bære over med det i dette tilfælde. Den er stærkt anbefalelsesværdig.

Jeg lyttede til den på dansk og selv om jeg synes oplæseren talte meget langsomt, så var det en rigtig fin lydbog.


Nanna Foss - Leoniderne. Bogen er den første i en Spektrum-serien, det er en tidsrejse/ fantasy fortælling der er planlagt til at være på ni bind.

Jeg læste den i 2014 og da jeg var fuldstændig blæst væk af forfatterens fortællerevner og historie, så valgte jeg at genlytte den i år inden bog nummer to Geminiderne udkom.

Lydbogen fungerer utrolig godt, forfatterens fortællerstil og billedrige og flydende talesprog gør sig godt som højtlæsning og oplæseren er fantastisk indlevende og god til at give de forskellige personer, hver sin personlighed og stemme.


Ernest Cline - Armada. Jeg var vild med forfatterens første bog Ready Player One, der er én lang hyldest til 80´erne og som er lige sagen for folk som mig, der netop er vokset op i 80´erne og som kan nikke genkendende til de tidstypiske referencer.

I Armada møder vi den typiske high school elev Zack, der oven i den almindelige teenageangst kæmper med eftervirkningerne af at have mistet sin far som lille. Alt synes normalt lige indtil han en dag i matematiktimen, ser et rumskib uden for et af vinduerne i klasseværelset. Et rumskib han genkender fra Armada, et computerspil han spiller tit.

Jeg var ikke så vild med historien i Armada, jeg synes den var vildt kedelig flere steder og mange af computerreferencerne gik totalt hen over hovedet på mig, men den engelske lydbogsudgave slog fuldstændig benene væk under mig. Det er ikke bare en oplæsning, men en helt exceptionel underholdende opførelse af historien. Det er ikke tit at man støder på en så engageret oplæser, der fuldstændig levede sig ind i historien. Det var en oplevelse ud over det sædvanlige.


Eoin Colfer - Artemis Fowl-serien. Efter 14 års bekendtskab med denne serie fik jeg endelig i 2015 læst serien færdig.

Den handler om det irske drengegeni Artemis Fowl, der bliver involveret i hændelser der har med det underjordiske ferige at gøre. Serien fungerer som en slags magisk "Mission Impossible" for børn og barnlige sjæle. I hver bog skal der løses et problem med magi, snilde og samarbejde. De er rigtig underholdende og interessante, med kloner, tidsrejser og dommedagsportaler.

Det lykkedes mig at finde nogle helt fantastisk gode engelske lydbogsudgaver af bøgerne på Mofibo, hvor oplæseren giver personerne forskellige accenter og stemmer og som skrevet tidligere så elsker jeg sådan nogle detaljer i lydbøger, så det ikke bare fremstår som en oplæsning, men mere som en opførelse af bogen.


Charlaine Harris - Sookie Stackhouse-serien. Jeg lyttede til denne serie, mens jeg var på efterårsferie med familien på Bornholm og det var de helt perfekte feriebøger.

Historien handler om den unge blonde sydstats kvinde Sookie, der bor i den lille landsby Bon Temps. Hun er telepat og kan læse andre folks tanker. Derfor har hun altid holdt sig lidt for sig selv, da det ikke altid er rart at vide hvad andre tænker hele tiden. På grund af vampyrernes ikke eksisterende hjerneaktivitet, da de jo er døde, er hun tiltrukket af dem, nu da de netop er kommet ud af kisterne og har afsløret deres eksistens i verden og det stopper ikke her. Med det første vampyr-bekendtskab Bill, som hun møder på den bar, hvor hun arbejder som servitrice, blandes hun ind i en helt ny og ukendt verden, med mange forskellige overnaturlige væsner og mange af dem er enten tiltrukket af hende eller vil hende til livs.

Det er kun de første fire bøger jeg har lyttet på engelsk, da jeg blev nødt til at købe dem på iTunes, hvor priserne på lydbøger er meget pebrede. Men det var igen helt fantastiske lydbøger læst med sydstatsaccent og det kan jeg simpelthen ikke stå for. Hvis jeg havde råd ville jeg lytte dem alle på engelsk.


Sissel-Jo Gazan - Svalens graf. Jeg er normalt ikke til kriminalromaner. Men jeg kan dog godt blive fristet af krimier, der har lidt mere at byde på end de mange meget ens krimiserier, der er så populære lige i øjeblikket.

Svalens graf har været meget omtalt i medierne og har også fået positiv omtale internationalt og det er ikke uden grund. Jeg kunne godt lide den måde plottet inddrog videnskaben og  spændende emner som evolution og verdenssundheden. Jeg faldt også for den måde vi kommer tæt på bogens personer og lærer dem og deres livshistorie nærmere at kende og især hvordan alle informationerne, som mange små tråde, ganske langsomt blev vævet sammen til en opklaring til sidste.

Det lyder jo som en hver anden krimi, men jeg synes Sissel-Jo Gazan gør det på en helt speciel god måde.Den danske lydbog var fin og skilte sig ikke ud på nogen måde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar