søndag den 13. december 2015

Læst og lyttet i uge 50.


Tiden flyver over stok og sten og det er lige før jeg ikke kan følge med. December har været fyldt med arrangementer og jeg begynder så småt at glæde mig til at børnene får vinterferie, så der kan komme lidt ro over familien.

I løbet af denne uge fik jeg afsluttet den meget faglig tunge, men utrolig interessante bog Den afmægtige af Ulrik Langen, som er en historiskbog om Christian 7. Jeg har lavet et separat indlæg om den her.

Jeg fik også lyttet til tre korte mere eller mindre julede lydbøger. De to første har jeg skrevet et indlæg om her og derudover fik jeg læst og lyttet til de følgende tre bøger:


Thomas Olesen - To linjer der følges ad. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget mellemgaard.

Hele bogen består af aforismer, der er to korte sætninger, der gennem modsætninger leger med sproget og udtrykker en tanke, følelse eller observation.

Det er ikke så tit jeg læser digte og poesi i det hele taget, jeg har simpelthen ikke den fornødne ro og tålmodighed til det, men da jeg læste beskrivelsen af denne lille bog, synes jeg det lød som noget for mig.

Jeg kunne rigtig godt lide den måde forfatteren leger med sprogbruget og den tvetydighed han får frem ved flere af de ord, udtryk og vendinger vi bruger i et danske sprog og det kom tydeligt til udtryk at mange af aforismerne specifikt handler om hans eget liv og de ting han har tumlet med i forbindelse med et længerevarende sygdomsforløb.

Som det er med bøger af denne type, så er der nogle digte/ aforismer der falder i øjnene, som rammer noget i én og giver stof til eftertanke, mens nogle efter flere gennemlæsninger stadig ikke siger én noget. I mit tilfælde var der desværre lidt for mange i den sidste kategori og det er nok fordi jeg ikke har gennemgået det samme som forfatteren og derfor er et helt andet sted i livet.

To linjer der følges ad får 2/5 stjerner.


Alexie Zentner - Isens Greb. Bogen er købt på Saxo.com og er forfatterens debutroman.

Historien følger tre generationer af mænd i den afsidesliggende by Sawgamet i Alaska. Stephen, der er den yngste generation, flyttet i begyndelsen af 2. verdenskrig tilbage til byen, hvor han for 30 år siden, som 10 årig, mistede sin søster og far til isens greb på tragiskvis og for første gang mødte sin bedstefar. Gennem Stephens historie hører vi om hans far og bedstefars liv i de barske omgivelser.

Alaskas natur står nok for alle som billede på det ultimative barske vildmarksliv og det bliver så fint skildret i fortællingen om denne lille bys opståen og det hårde liv for at overleve. Det er både grænseoverskridende at læse om, men giver også mening på en bizar måde. I bogen væves der også sagn og myter ind om skovens væsner, der ikke er til at spøge med. Det er farlige væsner, der lokker deres ofrer til sig med besnærende magi. Lige så smuk og fortryllende skoven kan være. lige så ond og farlig er den i næste øjeblik.

Jeg ved ikke om det bare er mig, der er lidt langsom i opfattelsen, men jeg synes det var ekstremt svært at holde styr på, hvem der nu blev fortalt om, da de tre generationers fortællinger hele tiden snor sig ind mellem hinanden. Det var i hvert fald lidt forvirrende for mig og jeg måtte hele tiden stoppe op for lige at minde mig selv om, hvem af mændene der nu blev fortalt om.

Isens greb får 3/5 stjerner.


Debbie Macomber - Starry Night. Bogen er lyttet som lydbog på Mofibo og det var en fin oplæsning. Historien er på små 5 timer og beskrevet som 'en jule roman'.

Bogens hovedperson er Carrie, der arbejder som journalist, hvor hun skriver om kendisfester og kunstudstillinger og teaterstykker. Da hun beder sin chef om noget mere udfordrende, giver han hende opgaven, med at få et interview med den mediesky forfatter Finn, der har skrevet en bestseller, men som ingen endnu har kunnet hverken få et billede af eller endnu mindre et interview med. Carrie drager nu mod Alaska, hvor det siges at forfatteren bor, for at forsøge at støve ham op.

Det er en sød og igen meget forudsigelig historie. Der er smurt rigeligt tykt på med romantikken og jeg manglede lidt humor til at bløde det op med. For det kom til at virke lidt komisk med alt det sødsuppe.

Her omkring jul kan jeg godt lide nogle søde og lette kærlighedsromancer med dejlig julestemning, men denne bog var bare lige en tand for meget efter min smag.

Starry Night får 2/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar