tirsdag den 12. januar 2016

Carsten Jensen - Den første sten.


Bogen er købt på Saxo.com og lyttet som helt fantastisk god lydbog på Mofibo. Den er oplæst af Lars Mikkelsen og det er nok en af de bedste danske lydbogsudgaver jeg længe har lyttet til. Han har en yderst behagelig stemme, en uovertruffen indlevelse i historien og han rammer bogens stemning lige på kornet. Det var en utrolig god lytte oplevelse.

Historien foregår i Afghanistan, hvor vi følger en deling danske soldater, der er udsendt til Camp Bastion.

Forfatteren skriver så jeg er helt blæst bagover! Her er en mand der har ordet i sin magt og han er knivskarp i sin fortælling, der rører ved essensen i den meget specielle situation soldaterne, der bliver sendt ud til krigen i Afghanistan pludselig befinder sig i. Læseren bliver ført med ind i en komplet uforudsigelig og brutal krig, hvor grænserne mellem ven og fjende udviskes og de ædle hensigter lider en voldsom død.

Romanen er et velskrevet fiktivt og yderst relevant indlæg i debatten om Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan. Carsten Jensen tager os med ind i en labyrint af misforståelser, magtmisbrug og kulturforskelle så store at de forekommer uoverstigelige og uforståelige for os.

Historien giver læseren mulighed for at se krigen fra flere sider og han påpeger mange problemstillinger i den moderne krigsførelse. Blandt andet den at man nu kan sidde hjemme i sit eget land, flere tusinde kilometer væk, og dræbe mennesker i et fremmed land via en drone. Hvilket gør krig til et upersonligt computerspil.

Det jeg især godt kan lide, er at bogen aldrig bliver en alt for tydelig løftet pegefinger eller en staccato opremsning af de mange problemer Vestens tilstedeværelse i Afghanistan skaber og som spreder sig som ringe i vandet, men at historien flyder frit og holder flowet hele vejen i gennem.

Den første sten får 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar