mandag den 11. januar 2016

Læst og lyttet uge 1-2016.


I den forgangne uge har jeg fået læst de to sidste bøger i ungdomsfantasy-trilogien Morika af Sidsel Sander Mittet, samt den første bog i Mercy-serien, Månens Kald af Patricia Briggs, som der følger et indlæg om i løbet af de næste par dage.


Li Kunwu og P. Ôtié - Et kinesisk liv bind 1+2. Jeg mener at have købt disse to grafiske romaner for fire måske fem år siden på udsalg. Der er en tredje bog som jeg meget gerne vil eje og som jeg har søgt i forskellige antikvariater, men jeg er desværre endnu ikke stødt på den.

Dette var de helt perfekte bøger at starte årets kinesiske læseudfordring med. Det er en fortælling om drengen Xiao Lis liv, som jeg hele tiden følte var meget selvbiografisk i forhold til illustratoren Li Kunwus eget liv, men samtidig er det en gennemgang af Kinas historie fra ca. 1950 og frem til slutningen 1970erne.

Første bind Faderens tid, fortæller både om hovedpersonens egen fars historie, men især om hele Kinas far, den store rorgænger Mao og den alt oveskyggende kontrol og indflydelse denne mand havde på hele Kinas befolkning. Det er rystende læsning, dette vanvid som en person har kunnet trække et helt folk med sig ind i.

Andet bind, Partiets tid, fortæller om tiden efter Mao og den modløshed og hjælpeløshed Maos død efterlod kineserne i. Et folk der ellers var vant til at få dikteret ned til mindste deltalje, hvordan de skulle leve deres liv, stod pludselig helt alene og hvordan ønsket om tryghed, anerkendelse og prestige, gjorde at mange ofrede alt for at blive medlem af det kommunistiske parti.

Jeg følte lige som en afstandstagen i det første bind, som om der blev gået lidt uden om og let hen over nogle ting. Mens jeg i bind 2 følte jeg kom lidt tættere på begivenhederne.

Faderens tid får 3/5 stjerner.
Partiets tid får 4/5 stjerner.


Lisa Genova - Stadig Alice. Bogen er læst og diskuteret sammen med Læseklubben. Den er lyttet som dansk lydbog hentet på Mofibo.

Historien følger den 50-årige Alice Howland, der er psykologiprofessor ved Havard. Hun og hendes mand har begge en travl hverdage med hver deres forelæsninger, forskningsprojekter og rejser til diverse konferencer, hvilket de begge trives med. Men pludselig begynder hun at opleve svigtende hukommelse. Først er det bare et enkelt ord eller en genstand der er blevet væk, men da hun en dag ikke kan huske hvor hun bor, går hun til lægen for at finde ud af hvad der er galt.

Dette er en hjerteskærende beskrivelse af en ubarmhjertig og umådelig ondskabsfuld sygdom, der både berøver den syge sig selv og de pårørende en person. Bogen sætter fokus på mange aspekter af sygdommen, både dem der møder patienten selv og dem der rammer de pårørende.

Romanen egner sig utrolig godt som lydbog, den er meget kort og oplæseren gjorde er super godt stykke arbejde. Der var nogle steder hvor jeg ærgrede mig over at jeg ikke kunne mærkere de gode og meget rammende citater, men det gjorde ikke noget, da jeg helt sikkert har tænkt mig at læse den i fysisk form på et tidspunkt.

Alices historie ramte lige i hjertekulen og gav både klump i halsen og tåre i øjnene, den er ægte og eminent skrevet. En yderst anbefalelsesværdig bog.

Stadig Alice får 5/5 stjerner.

6 kommentarer:

 1. Elsker bare "Stadig Alice" :)
  Kan også god anbefale filmen hvis du har set den....

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er altså bare så god, men jeg tror ikke jeg kan holde til at se filmen :)

   Slet
  2. Du burde prøve - den er fantastisk.

   Slet
 2. Åh, 'Stadig Alice' er bare hjerteskærende og god og åh... Jeg har endnu ikke fået set filmen, for jeg ved simpelthen ikke om jeg kan holde til det...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også kun fordi at det var en læseklub bog at jeg endelig fik den læst, for bøger som denne er ikke dem jeg vælger først og jeg tror heller ikke jeg vil kunne holde til at se filmen.

   Slet
  2. I burde altså prøve at se om I ikke kan holde til at se den - den er fantastisk :)

   Slet