torsdag den 25. februar 2016

Ya Hua - At leve


Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Klim.

Historien foregår i det sydlige Kina og strækker sig over en periode på 40 år og handler om fire generationers liv. Den fortæller om en mands fald fra rigmands søn til fattig bonde. Gennem hovedpersonen Fuguis livshistorie oplever læseren 40 år af landets omskiftende og barske historie. Det er tragiske og meget grusomme ting han kommer ud for både på det personlige plan, men også i kraft af de ydre omstændigheder, så som krig og Maos fuldstændig hovedløse disponeringer.

Forfatteren til bogen karakteriseres som en af de største nulevende forfattere i Kina og denne roman bliver betegnet som en moderne klassiker. Den er blevet filmatiseret og har vundet mange udenlandske priser, men er forbudt i Kina.

Jeg har læst flere bøger både selvbiografiske og opdigtede om livet i Kina i det samme tidsrum og det er første gang jeg læser en, hvor de ydre begivenheder nærmest er en biting, mens fokus ligger på det der sker i Fuguis familie og den udvikling han karaktermæssigt gennemgår. Dermed viser forfatteren så smukt, at det der betyder mest og som overskygger de ydre begivenheder, hvor grusomme de end er, er det der sker tættest på os selv.

Sproget er meget direkte i romanen, en lort bliver kaldt for en lort, men på samme tid er den også meget eftertænksom og poetisk. Fortællingen er fyldt med den meget filosofiske og læresætningsprægede livsindstilling som kineserne lever efter og som jeg synes kan være svær at sætte sig ind i som vesterlænding. Men her lykkes det forfatteren at gøre sit budskab forståeligt for alle.

En direkte historie, der giver et godt menneskeligt og historisk indblik i det kinesiske liv de sidste 40 år. Interessere man sig bare lidt for Kina er den helt sikkert er værd at læse.

At leve får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar