mandag den 14. marts 2016

Læst og lyttet uge 10-2016.

 
Jeg lagde ugen ud med, at jeg manglede ca. 10 sider i The Mystery of the Clockwork Sparrow af Kathrine Woodfine, som er den første bog i en rigtig sød og fin lille mysterieserie for børn og jeg fortsatte med det samme til bog nummer to The Mystery of the Jewelled Moth, mit indlæg om disse to bøger kan læses her.

Da jeg havde afsluttet de to bøger kastede jeg mig med stor forventning over Granitgraven af Pernille Boelskov og det var en herlig og lidt nostalgisk bornholmerkrimi. Jeg glæder mig til at læse den næste i serien. Min anmeldelse af Granitgraven kan læses her.

Den sidste fysiske bog jeg fik læst var Skriveren af Max Madsen og det var en lidt speciel og meget blandet oplevelse, der kan læses om her.

Ugens øvrige bøger kan der læses om herunder:

Stefan Hertmans - Min bedstefars himmel. Bogen er lyttet som en ganske fin dansk lydbog fundet på Mofibo. Jeg var vild med oplæserens franske udtale.

Historien er blevet til ud fra over 300 håndskrevne sider, som forfatteren modtog efter sin bedstefaders død. Siderne indeholdt historier fra bedstefaderens liv helt fra hans fattige barndom i et belgisk industrikvarter til han kæmper som oversergent i de skrækkelige skyttegrave i 1. verdenskrig, hvor han flere gange bliver såret.

Det er en utrolig stærk og interessant fortælling, hvor forfatteren fletter sine egne barndomserindringer om bedstefaderen, sammen med bedstefaderens egne fortællinger Vi følger hvordan forfatteren pludselig forstår bedstefaderens skrøbelig sind og får en forklaring på det specielle forhold der var mellem bedsteforældrene.

Det er en god fortælling om generationskløfter og hvordan den unge generation og den gamle generation tit ikke forstår hinanden på grund af de meget forskellige liv de har levet. Hvordan vi ofte bedømmer andre generationer ud fra vores egne erfaringer, men sjældent spørger ind til eller bekymre os om hvilke erfaringer de gemmer på.

Jeg er ikke stødt på så mange bøger om 1. verdenskrig og det var det der fik mig til at vælge bogen, da jeg tilfældigt faldt over den hos Mofibo og det har jeg bestemt ikke fortrudt.

Min bedstefars himmel får 4/5 stjerner.

Iselin C. Hermann - Fadul og hele fadæsen. Bogen er købt på tilbud for et par år siden i Kvickly i Hjørring.

Historien foregår i en arabisk inspireret verden. Her møder vi Fadul og hans lillesøster Lamia, der er børn af byen Abdahruls rigeste købmand. Men nogle fæle banditter ledet af skurken Balder Brag truer med at ødelægge idyllen i den lille landsby.

Jeg læste bogen højt for min 6-årige datter, men hun mistede allerede interessen efter to kapitler og jeg selv havde store problemer med at mønstre motivation til at få den læst færdig alene. Den var utrolig svær at læse højt fra og jeg tror det skyldes mangelfuld tegnsætning og så det meget mærkelige og anderledes ordvalg.

Der var mange ord som er rigtige arabiske ord for eksempel: Haramlik og hamam og det er fint at bruge sådan nogle ord der passer til miljøet i bogen og de bliver forklaret så børnene forstår meningen. Mens ord som huggemænd og stjæledrenge, er unødvendige. Hvorfor ikke bare skrive tyve og røvere, når det er det der menes.

Jeg oplevede både teksten og historien som værende meget usammenhængende. Der bliver smidt det ene magiske element ind i historien efter det andet, som kun flygtigt bliver brugt til noget og det gør historien alt for kompliceret.

Fadul og hele fadæsen får 1/5 stjerner.

Mikkel Birkegaard - Døde mænds stemmer. Bogen er lyttet som lydbog hentet på Mofibo.

Det er en kort lille novelle, der foregår i samme miljø som Drømmenes bog, som jeg også lige greb muligheden for at genlytte og det er nu tredje gang jeg oplever bogen og den bliver ved med at være lige så god som første gang.

I Døde mænds stemmer var det skønt at være tilbage i 1800-tallets København og følge Artur og hans læremester i endnu et hæsblæsende eventyr.

Døde mænds stemmer får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar