torsdag den 3. marts 2016

Nien Cheng - Livet og døden i Shanghai


Bogen har jeg haft i mange år og jeg kan slet ikke huske hvor jeg har den fra.

Dette er forfatterens beskrivelse af de horrible ting hun blev udsat for under Maos Kulturrevolution i blandet hendes meget skarpe og saglige politiske iagttagelser.

Nien Chengs mand var en overgang kinesisk diplomat i forskellige lande blandt andet Australien og de havde mange udenlandske venner og bekendte. Efter hjemkomsten til Kina arbejdede han for Shells afdeling i Shanghai. Efter hans død, overtog Nien Cheng nogle af hans funktioner for firmaet. Hvilket gør hende til den oplagte samfundsfjende i Maos klassekamp da Kulturrevolutionen og Rødgardisternes hærgen sættes i gang i 1966. Hendes hjem bliver hærget og hun bliver interneret i seks et halvt år, hvor skiftende afhører forsøger at få hende til at indrømme, at hun er kontrare-volutionær eller i det mindste udenlandskspion.

Det er en skrækkelig beretning, der tegner et billede af en umådelig stærk og intelligent personlighed, der evner at holde sind og vilje intakt på trods af umenneskelige prøvelser. Der skal helt sikkert et stærkt sind til at kunne klare sig i gennem over seks års isolationsfængsling og vedvarende psykisk terror og fysiske afstraffelser. Hendes livsmod og viljestyrke er inspirerende.

Man kan ikke andet end at ryste på hovedet over nogle af de fuldstændig hovedløse ting Mao fik gennemført. For eksempel at alle uddannede læger bliver sendt i arbejdslejre ude på landet og så blev bondedrenge og bondepiger sendt indtil byerne for at arbejde som læger, fordi Mao siger 'man lærer at svømme ved at svømme'. Man behøver ingen uddannelse, det er nok bare at prøve.

Samtidig giver bogen en rigtig god fornemmelse for den politiske spænding, der var i Kina på den tid. Hvor der var udskiftning i toppen, hver gang Mao følte sig truet af sine nærmeste, som så blev udråbt til at være forklædte kapitalister og fængslet eller henrettet. Det var aldrig til at vide hvem der nu var i unåde og ikke måtte nævnes.

Bogen er fra 1986 og man skal lige vænne sig til, at der bruges de gamle kinesiske stavemåder. Selv om siderne er tætbeskrevne og skriftstørrelsen lille, så skriver Nien Cheng meget levende og letforståeligt.

Nien Cheng døde i USA i 2009 94 år gammel, så hun må siges at have været en sej dame.

Livet og døden i Shanghai får 5/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar