lørdag den 9. april 2016

Yiyun Li - Et rum større end ensomheden

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal. Af samme forfatter ejer jeg bøgerne: De hjemløse og Gulddreng og smaragdpige.

Da den forældreløse pige Ruyu, der er vokset op hos et par stærkt religiøse ældre kvinder i en mindre provinsby, bliver logerende hos en familie i Beijing, møder hun Moran og Boyang, der er jævnaldrende med hende. De tilbringer meget tid sammen, men da datteren i huset, hvor Ruyu bor, bliver forgiftet ændrer det alting.

Det er en meget mørk fortælling, med  tre meget distancerede og følelsesmæssige udfordrede hovedpersoner. Et trekantsdrama i bedste stil. Historien er fortalt i både fortid og nutid og hele vejen i gennem fortællingen nærmer vi os, nervepirrende langsomt, sandheden om hændelsen, mens vi er vidne til optakten og følgerne derefter.

Samtidig med at dette psykologiske studie af det moderne menneskes adfærd og selvpålagte straf fascinerede mig, og jeg med stigende spænding afventede at finde ud af, hvad der egentlig var sket i sin tid, så var læsningen meget tung. Romanen har en meget flad spændingskurve og det var lidt svært at holde koncentrationen i længere tid ad gangen. Hvilket gjorde at jeg måtte læse bogen i meget små bidder, også for ikke at blive alt for deprimeret undervejs.

Selv om jeg synes det var en tung tekst at komme i gennem, så kunne jeg rigtig godt lide forfatterens skrive- og fortællerstil. Romanen rørte et eller andet i mig og fik mig hele tiden til at tage bogen op igen og læse videre. Det er helt sikkert en forfatter jeg gerne vil læse mere fra.

Et rum større end ensomheden får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar