torsdag den 9. juni 2016

Chris Beckett - Dark Eden og Mother of Eden.

Bøgerne er købt på amazone.uk.

Historien er meget kompleks og der er mange aspekter i den og det er derfor utrolig svært at give et kortfattet referat uden at afsløre alt for meget, men jeg prøver.

Dark Eden:
Handlingen foregår på planeten Eden, hvor et rumfartøj med fem mennesker landede for 160 år siden. To valgte at blive, en mand og en kvinde, mens tre mænd tog tilbage til jorden for at få repareret det beskadigede rumfartøj og senere vende tilbage efter de to sidste.

Ud fra de to mennesker har der dannet sig et samfund, der nu tæller over 500 individer. Alle disse mennesker venter bogstaveligt talt stadig, samme sted som landingsfartøjet stod i sin tid, på at moderskibet fra Jorden skal komme tilbage og redde dem. Den 15-årige John Redlantern begynder at se det uholdbare i den situation.

Mother of Eden:
Handlingen foregår længere ude i fremtiden, men fortsætter ellers der hvor den første bog slap og fortæller om, hvordan planeten og befolkningen udvikler sig, som følge af det der sker i den første bog og hvordan de vigtige overleveringer om de oprindelige to og deres ledsagere udvikler sig alt efter hvad man vil opnå med dem.

Det er en fantastisk verden forfatteren har opbygget. Lige fra planetens opbygning uden en sol til at lyse, men med dyr og planter der lyser og helt ned til måden de taler på, som er et meget troværdigt bud på, hvordan et sprog ville udvikle sig, når dem der taler det, er taget væk fra miljøet hvor sproget oprindeligt er opstået. Det hele virker utrolig gennemtænkt.

Samfundet på Eden er en forskruet og bizar verden, med 500 mennesker der alle stammer fra de samme to mennesker. Det hele er meget incestuøs, hvilket også fremgår af den høje børnedødelighed og de mange børn med misdannede fødder og hareskår.

Sex, eller slip, som det kaldes på planeten, bliver også noget mærkeligt noget både afslappet, men på samme tid også noget grænseoverskridende, når man ved at alle sådan set er i familie med hinanden. Og hvis man så begynder at trække biblen og hele skabelsesberetninger ned over og sammenligner så bliver det hele mere og mere interessant.

Dette er ikke den typiske sci fi-roman i den traditionelle forstand, med rumvæsner, robotter og  teknik i lange baner. Det der gør bogen spændende og som jeg faldt for, er den sociologiske og psykologiske side og hvordan dette samfund på en fjern planet fungerer og udvikler sig.

Begge bøger får 5/5 stjerner

2 kommentarer:

  1. Den lyder godt nok aparte, men også ret interessant, i hvert fald sådan som du har fortalt den. Må kigge nærmere på den. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nok ikke tilfældigt at forfatteren har valgt at kalde planeten for Eden, for hvis man tager Bibelen bogstaveligt er vi jo sådan set også opstået ud fra to mennesker alene. Så det han blandt andet vil med historien, er vel at vise hvad der kunne ske med sådan et samfund. Jeg synes den er umådelig interessant:)

      Slet