lørdag den 16. juli 2016

Poul Duedahl - Ondskabens øjne, En biografi om Jens Nielsen

Bogen er et anmeldereksemplar fra Gads Forlag.

Første gang jeg stødte på navnet Jens Nielsen var for to år siden, hvor jeg havde min ældste datter med til Krimimesse i Horsens. Dengang var hun 10 år og alle de mange forfatterinterviews var for kedelige for hende og derfor hoppede vi med på en af rundvisningerne i det gamle statsfængsel.

Lige præcis den rundvisning handlede om Jens Nielsen, der var den sidste i Danmark der blev henrettet med en skarpretter. Han liv og skæbne gjorde meget stort indtryk på både min datter og jeg. Så da jeg så denne biografi om ham, måtte jeg læse den med det samme.

Som forfatteren skriver i sit forord, så er det sjældent, at man har så meget materiale om en så relativt ubetydelig person som Jens Nielsen. En person som ikke har udrettet andet end en spektakulær kriminel løbebane. Grunden til at vi kender så meget til manden er gennem de offentliges dokumenter, datidens aviser og ikke mindst hans egne detaljerede levnedsbeskrivelser.

Det er fascinerende og urovækkende at læse om hans liv, der både var ynkværdigt og til tider både fysisk og psykisk hårdt, men også begivenhedsrigt. Han var en mand der blev henrettet uden at have myrdet et eneste menneske, men som på mange måder var til fare for samfundet og som nok havde fået flere liv på samvittigheden, hvis ikke han var blevet henrettet.

Det er interessant at læse og gætte på, hvad der gjorde ham til den han var. Kan man fødes ond eller var det arven, miljøet eller tiden han levede i, der formede ham eller er det måske en kombination af alle dele. Meget tankevækkende!

Spændende og utrolig læseværdig bog om en meget speciel personlighed og hans kriminelle karriere i ind og udland.

Ondskabens øjne får 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar