tirsdag den 16. august 2016

Sophie Schiller - Transfer Day

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forfatteren.

Historien starter og slutter med en lille bid af fortællingen der foregår i vores tid, men ellers er hele den centrale del af romanen den unge Abigails historie og finder sted på St.Thomas i 1916-1917.

I 1917 solgte  Danmark de Dansk Vestindiske Øer, St. Thomas, St. Jan og St. Croix til USA og  historien i denne roman fortæller om forholdende på øerne op til USA overtagelse og også om tilstandene under 1. verdenskrig, hvor de danske øer blev en diplomatisk og strategisk varm kartoffel mellem stormagterne USA og Tyskland.

Bogen er en blanding mellem en historiskroman, en dannelsesroman og en lettere spionthriller. Selv om jeg synes bedre og bedre om bogen jo længere jeg kom ind i fortællingen, så havde jeg nogle ting som ikke fungerede for mig.

Generelt fandt jeg sproget i bogen utidssvarende. Blandt andet nævnes det et par gange at en person "is sleeping with the fishes", det er en meget populær frase om folk der er blevet likvideret og som, så vidt jeg ved, stammer fra den første Godfather fra 1972 og jeg synes bare det var så malplaceret her i en bog der foregår i 1916-17 og intet har med mafiaen at gøre.

Det var interessant at se det rent historiske gennem en amerikaners øjne, hvordan Tyskland og Amerikas fjendskab udmønter sig og om Danmark, der bliver reduceret fra en stormagt til ingenting på ganske kort tid efter tabet af  Norge, Slesvig-Holstein og nu de Caribiske koloniøer. Alt i alt var det en meget indsigtsfuld historie om en del af Danmarkshistorien som jeg ved forsvindende lidt om.

Min oplevelse af bogen var meget svingende. Der var steder, hvor jeg synes historien flød, var god og underholdende. Det var mest Abigails fortælling der var medrivende og godt fortalt. Mens der var steder, hvor det ikke fængede helt så godt, her var det mest de historiske udredninger, hvor det blev lidt tørt og langtrukkent. Jeg ville nok have ønsket at forfatteren kunne have integreret de historiske dele lidt bedre, så det ikke blev helt så historietime-agtig.

Interessant læsning, især fra et dansk perspektiv, med en god historie.

Transfer Day får 3/5 stjerner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar