torsdag den 11. august 2016

Xinran - Kinas døtre

Jeg kan ikke huske hvor jeg har bogen fra, måske et bogudsalg?

Forfatteren har fra 1989 og frem til 1997 haft et populært radioprogram, som blev sendt over hele Kina.

I programmet opfordrede hun landets kvinder til at sende breve med deres historier ind eller indtale den på nogle telefonsvarer radiostationen stillede til rådighed, så der kunne komme mere åbenhed omkring kvinders forhold og liv.

I et land hvor kvinder altid har været anset som undermennesker, hvor de altid har skulle adlyde først sin far, så sin mand og ved mandens død, sin ældste søn, er det noget af en opgave at tage på sig.

Historierne der fortælles er forfærdelig beretninger om seksuelle overgreb, mishandlinger og tvangsægteskaber. Det var skrækkelig læsning og næsten ikke til at holde ud, jeg måtte flere gange lige tage en lille pause fra alle elendighederne, før jeg kunne fortsætte igen.

For forfatteren var det et farligt forehavende at give sig i kast med det, da alt der sendes i radio og tv skal godkendes fra højeste sted og risikoen for at overskride et forbud eller en usagt grænse, hele tiden svævede over hende. Så det er beundringsværdigt at hun var så modig.

Det er en vigtig bog og et vigtigt fremskridt i kvindernes fremtid i landet, at de overhovedet bliver fortalt. Jeg var dog ikke vild med den måde forfatteren valgte at fortælle historierne. I bogen fokuserer hun meget på hvad hun selv har opnået og hun figurere selv i flere af historierne, som en eller anden helt eller frelser. Så det var lidt svært nogle gange at finde ud af, om det var kvindernes eller hendes egen succeshistorie hun prøvede at fortælle.

Kinas døtre får 3/5 stjerner.


4 kommentarer:

 1. Lyder som hård læsning :) både med de voldsomme livshistorier samt med en forfatter der har storhedsvanvid :) dog samtidig virker det som en super spændende bog da det er om virkelige mennesker og belyser deres liv :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så hårdt og meget uvirkeligt at læse om sådanne ulykkelige skæbner!

   Man kan sige om forfatteren at hun helt sikkert på mange måder er en modig kvinde og på mange måder en helt, men hun meler lidt for meget sin egen kage.

   Slet
 2. Det lyder til at være en virkelig grum bog med en masse skræk historier. Men den har et vigtigt budskab, som du skriver, bare synd at bogen ødelægges lidt af forfatterens heltegerninger. Jeg har ikke læst noget litteratur fra Kina endnu, men glæder mig til at starte med bogen "Empress" :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle gange så fatter man ikke hvad andre folk går i gennem og det er jo ikke bare i Kina, det er overalt på jorden. Så kan man ikke lade være med at prise sig lykkelig for at bo i Danmark.

   Jeg er meget interesseret i at høre om Empress, når du har fået den læst :)

   Slet