onsdag den 28. september 2016

Yaa Gyasi - Hjemfærd


Bogen er et anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof.

Historien handler om to halvsøstre, Effia og Esi, der lever i slutningen af 1700-tallet i den britiske koloni, der senere bliver landet Ghana. De selv samme kyster som Danmark også drev slavehandel fra i sin tid. Effia bliver gift med en britisk mand og Esi ender som slave på selv samme fort, hvor Effia bor med sin engelske mand og derfra følger vi de to slægters liv i syv generationer.

Bogen er bygget op på den måde, at hvert kapitel følger en ny person, der har tilknytning til enten Effia eller Esi og gennem denne person får vi et billeder af den historiske tid og hvad der er sket i familien siden sidst.

Jeg var lidt skeptisk i starten, men det fungerer helt fantastisk godt med disse små historier, der hele tiden flettedes sammen med den sidste persons historie og dermed også hele slægtens historie.

Gennem den sindrige måde at fortælle på får vi fortalt slavernes og de sortes historie. Hvordan det hele starter med stammekrige og kolonimagterne og hvordan går det efterfølgende, dem der forlod Afrika og dem der blev tilbage.

En helt fantastisk debutroman, der fortælles på en meget bemærkelsesværdig måde, men samtidig meget enkelt og lige til. Forfatteren kommer rundt om rigtig mange forskellige emner på forholdsvis få sider, uden at personerne bliver flade eller historien overfladisk. Jeg måtte hele tiden læse videre for at vide hvad der kom til at ske med det næste led i slægten.

Hjemfærd får 5/5 stjerner.


2 kommentarer:

  1. Jeg kan se på det hele, at jeg fluks må havde fat i "Hjemfærd" !

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er altså virkelig godt skrevet, jeg kan kun anbefale den :)

      Slet