lørdag den 29. oktober 2016

Jamie Ford - Hotellet på hjørnet af Bitter og Sød.

Bogen er lyttet som helt fin dansk lydbog på Mofibo.

I 1986 bliver der på Hotel Panama, fundet en hel kælder fuld af ting, opmagasineret der af de mange deporterede amerikanske statsborgere med japansk baggrund, der efter bombning af Pearl Harbor, blev frataget alle rettigheder og sendt i interneringslejre rundt omkring i USA. Historien om alle disse menneskers ulykkelige og uretfærdige skæbner, bliver fortalt gennem den kinesiske dreng, Henrys øjne.

Det er en virkelig god bog, der både fik mig investeret i hele det horrible, historiske aspekt med interneringslejrene. Hvor uretfærdigt det var og er at blive dømt udfra fordomme og andre folks handlinger. Mange af de internerede var født i Amerika og kunne ikke engang tale japansk.

Jeg blev grebet af Henrys svære kamp på hjemmefronten, hvor han kæmper med forældrenes og ikke mindst faderens traditionelle kinesiske og meget stivsindede tankegang. De til gengæld, forventer, at han opfører sig som de ønsker, men samtidig at han opfører sig og kan begå sig vel i det amerikanske samfund. Ikke mindst faderens holdninger mod japanerne, koster Henry store kvaler

Det er det nye mod det gamle og et fint billede på den dybe generationskløft, der er mellem to generationer, der er vokset op i hver sit land, med hver sine normer og med en meget anderledes kulturel ballast. Allermest blev jeg rørt over den smukke kærlighedshistorie, der bliver fortalt med en sjælden sårbarhed og indlevelse. Samt at venskabet mellem Henry og den sorte saxofonist, var hjertegribende beskrevet.

Der er flere, der har påpeget unøjagtigheder i historien. Især omkring nogle facts og årstal omkring 2. verdenskrig og omkring teknologien, Hvor der blandt andet i bogen nævnes noget med en CD og der foretages en internetsøgning. Jeg har været på Wikipidia og tjekke og den første Compact Disc, som angiveligt skulle være en ABBA opsamling, blev allerede udgivet i 1981 og det første brugbare internet, så ligeledes dagens lys i 1981, så det passer altså alligevel ind i tidsbilledet.

De andre ting omkring ukorrekte årstal i forhold til 2. verdenskrig, gad jeg ikke tjekket op på. For mig er historien så fantastisk god og gribende, at jeg sagtens kan se bort fra et par små fejl, som jeg alligevel aldrig havde opdaget selv.

Hotellet på hjørnet af Bitter og Sød får 5/5 stjerner. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar