torsdag den 15. december 2016

Anders Rydell - Bogtyvene.

Bogen er venligst stillet til rådighed som e-bog af Informations Forlag. Jeg ejer ikke en e-læser og har kun min iPhone, så det har været noget af en udfordring, at få bogen læst. Når jeg læser på min telefon, bliver jeg som et lille barn, og distraheres hele tiden af notifikationer fra diverse socialemedier. Jeg forsøgte at låne den på biblioteket, men der var flere måneders ventetid. Men endelig er det lykkedes at få bogen læst.

Hitler og hans nazister kæmpede ikke kun en brutal konventionel krig på alle fronter. Der blev bag linjerne udkæmpet en lige så ødelæggende ideologisk krig, der gik ud over både kunstnere og forfattere og for størstedelen jødiske organisationer og samlinger. I denne bog fortæller Anders Rydell om de mange bogsamlinger, der blev konfiskeret og sendt til Tyskland og hvad målet med at indsamle alle de bøger egentlig var.

Flere i toppen samlede ind med personligt øjemed. En af dem var Henrich Himmler, der indsamlede konfiskerede kunstværker og kostbare bøger til sin egen personlige samling. Men en anden var Arthur Rosenberg, der var opsat på totalt at styre Det Tredje Riges børn og unge gennem indoktrinering i rigets skoler og uddannelseinstitutioner. Hans overbevisning og mission var, at nazisterne ved at kontrollere adgangen til bøger og der med viden, kunne man styre hele nationen og forme de kommende generationer, som man ønskede og skabe de perfekte kommende ledere.

Forfatteren tager læseren med på rejse gennem Europa for at opspore og opleve de mange biblioteker, der forsvandt og se de sørgelige rester der er tilbage. Fortællingerne om disse rejser krydrer han med lange historiske udredninger og på den måde får vi historien om jødernes ulykkelige skæbner gennem flere generationer: Folkedrab i romertidens Italien, pogromer i Rusland så sent som årene omkring 1. verdenskrig og udrensninger i Polen, Grækenland og resten af Europa under 2. verdenskrig. Det er en hjerteskærende og nærmest uvirkelig historie.

Jeg synes selve emnet var uhyre barsk læsning, men ikke destomindre utrolig interessant. Hele den djævelske ide med at kontrollere al indlæring og forme indbyggerne den vej, er utrolig skræmmende. Først og fremmest var jeg slet ikke klar over hvor omfattende bogtyverierne var. Det kan aldrig sammenlignes med grusomheden af de mange mennesker der blev dræbt af nazisterne, men det er alligevel en vigtig del af 2. verdenskrigs historie.

Desværre fandt jeg det til tider en anelse svært at holde rede på alle de navne og tal forfatteren lirede af. Det fik bogen til at virke tung og det gav en upersonlig distance til indholdet.

Bogtyvene får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar