mandag den 26. december 2016

Rachel og Israel Rachlin - 16 år i Sibirien/ Skæbner i Sibirien.

Jeg har haft bogen i mange år og kan ikke huske hvor jeg har den fra.

Da Stalin i 1940 indgår en ikkeangrebspagt med Nazityskland, bliver det uafhængige Litauen indlemmet i Sovjetunionen og i 1941 bliver mange litauer, for størstedelen den jødiskebefolkning deporteret til Sibirien. I blandt dem var Israel Rachlin, hans danske kone Rachel og deres to børn. Deres ufrivillige ophold i Sibirien kom til at vare fra 1941 til 1957, hvor de endelig kunne sætte fod på dansk jord.

Bogen er delt op i to dele. Den første er deres fortælling om at leve som særdeporterede i Sibirien, om at få frataget alt hvad man ejer og alle rettigheder og leve på statens nåde. Aldrig at vide hvad der skal ske som det næste. Aldrig at kunne falde til ro, og hele tiden leve under det pres, at skulle være forberedt på at blive flyttet med et øjebliks varsel.

Den anden del der hedder Skæbner i Sibirien, fortæller om nogle af de mennesker de lærte at kende og som de gerne vil mindes på både godt og ondt.

Det er et barsk liv der bliver beskrevet, men det er på ingen måde en bitter fortælling. I bogen har de valgt at fokusere på det positive. På den gæstfrihed og varme de trods alle strabadserne mødte overalt. De nævner også flere gange at ja, det var et hårdt liv, men mange af dem som ikke blev deporteret, mødte et ulykkeligt og grusomt endeligt i tyskernes ghettoer og kz-lejre.

De skriver meget om russernes mentalitet og de mange kulturbarriere de mødte. Den store omvæltning det var at komme fra Litauen til Sovjet. For man skal tænke på, at de kom fra velhavende familier og var vokset op i frie lande og ikke under hverken zarene eller kommunismens undertrykkende regimer.

Alt det her med deportationer er ikke noget vi har haft så tæt inde på livet her i Danmark og vi kan nok slet ikke sætte os ind i hvordan det føles, ikke at have nogen rettigheder eller at være statens kastebold på den måde. Så det er en unik indsigt i livet i det barske Sibirien under Stalin og en lærerig beretning om den meget specielle tid.

 Bogen får 5/5 stjerner.  

2 kommentarer:

  1. Jeg har længe ville læse denne bog og nu har jeg fået endnu en god grund til det. Forhåbentlig jeg får gjort det i det nye år. Vil ønske dig og din blog et godt nytår. Glæder mig til at følge med i det nye år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, skal du have og i lige måde :) Jeg kan kun anbefale den. Der er noget ekstra gribende ved disse historier, der bliver fortalt af dem der oplevede det :)

      Slet