søndag den 25. december 2016

To fantastiske lydbogserier for barnlige sjæle.

Jeg lytter rigtig meget til lydbøger og jeg er stor fan af de engelsksprogede lydbøger. Jeg synes tit der bliver gjort mere ud af oplæsningen i de engelske indspilninger. Der bliver lagt flere stemmer til og det engelske sprog er også oplagt til at lege med forskellige nationaliteters accenter. En lydbog kan, hvis det er gjort ordentlig give en hel ny dimension til en bog og det er helt klart nemmere at holde fokus, hvis det er en god og livlig indlæsning.

De to serier jeg her vil nævne er meget forskellige, den ene let og legende, mens den anden er en del mere mørk i stemningen. Begge bøger er henvendt til et noget yngre publikum, men jeg synes man sagtens kan få stor fornøjelse af dem som voksen.

Når jeg bedømmer serier, gør jeg det helst når jeg har læst alle bøgerne og dermed har et overordnet indtryk af  hvordan serien fungerer som helhed. Min bedømmelse af disse to serier er derfor kun foreløbig, da sidste bog i begge serier, ikke er udkommet endnu.

Begge serier er lyttet som lydbøger på Mofibo.

Maryrose Wood - The Incorrigible Children of Ashton Place. Serien består foreløbig af bøgerne, The Mysteriouse Howling, The Hidden Gallery, The Unseen Guest, The Interrupted Tale og The unmapped Sea. Den sjette og sidste bog i serien udkommer i løbet af 2017 og hedder The Long- Lost Home.

Serien handler om den 15-årige forældreløse Penelope Lumley, der er vokset op på The Swanburne Academy for Poor Bright Females. Hun får stillingen som guvernante for tre meget usædvanlige børn og kommer ud på de mest spændende og usandsynlige eventyr, mens hun skal løse en forbandelse og finde ud af hvem hendes forældre er.

Sidste år læste jeg de fire første bøger i serien, som jeg synes var okay, men ikke gjorde noget varigt indtryk på mig. Da jeg her op til jul søgte efter noget let, uforpligtende og nogle ikke alt for lange historier. Faldt jeg over serien igen og har nu i løbet af en uges tid lyttet de fem første bøger.

At lytte til bøgerne gjorde oplevelsen af dem betydeligt bedre, end da jeg læste dem selv. Oplæseren gjorde et fantastisk godt arbejde og hendes oplæsning fik fremhævet de sjove optrin på en helt ny og mere komiske måder.

Jeg kan godt lide serien, fordi den ikke minder om noget jeg har læst før. Den er unik i sin historie, men er alligevel meget genkendelig. Den handler om eventyr, familie, gåpåmod og venskab. Jeg kan stærkt anbefale at lytte til bøgerne, hvis man lige som jeg er vild med børnebøger, der har flere lag af forståelse og en underfundig og let tone.

Nogle af bøgerne var selvfølgelig bedre end andre, men generelt synes jeg rigtig godt om dem alle indtil videre og er meget spændt på den sidste og afsluttende bog.

Foreløbig for serien 4/5 stjerner.


J. A. White - The Thickety. Serien består indtil videre af A Path Begins, The Whispering Trees og Well of Witches. Den fjerde og sidste bog i serien udkommer i foråret 2017 og hedder The Last Spell.

Da Kara er 5 år overværer hun landsbyens indbyggere anklage og myrde hendes mor for at være heks. Hun og lillebroderen Taft vokser op som udskud og syndebukke i en landsby, hvor det ondeste man kan tænke sig er magi. En dag finder Kara en mærkelig bog i den store mørke og farlige skov, som omgiver landsbyen, en grimoire, en magiskbog, og det ændrer alt, for pludselig finder hun ud af, at hun har arvet sin mors magi.

Jeg kan godt lide serien for dens kompleksitet. Det er en fuldstændig fantastisk verden forfatteren har bygget op, den har mange facetter og der er ingen markant sort/hvid god/ond opdeling. Magi er både ondt og godt, det kommer an på hvordan den bruges. Jeg tror det er en af de mørkeste og meste dystre børnebogserier, jeg nogensinde har stiftet bekendskab med siden jeg læste om Taran og Mørkeridderne. Hvilket fascinerede mig meget.

Igen gør oplæseren et fantastisk arbejde med at virkeliggøre bogens stemning for lytteren og få fremhævet de vigtige steder. Jeg er godt nok bare helt vild med denne serie og jeg håber forfattere kommer med noget mere i samme stil på et tidspunkt.

Foreløbig får serien  5/5 stjerner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar