mandag den 16. januar 2017

Alice Persson - Kollega Persson

Bogen er købt på Saxo.com og er læst og diskuteret sammen med Læseklubben, hvor vi i øjeblikket læser bøger med forbindelse til Den Kolde Krig.

I denne selvbiografiske bog fortæller forfatteren om da hun som 19-årig rødglødende socialist, rejste til DDR for at arbejde som journalist på Østberlins internationale radio. Vi hører om hendes arbejde på radiostationen, hendes ensomme liv og det første møde med kærligheden.

Hvis man læser bogen som en ung piges dannelsesrejse, er den meget typisk med springet ud i virkeligheden fra gymnasiet, frigørelsen fra forældrene og mødet med den første rodede og skuffende kærlighed. For endelig at slutte med, at hun kommer klogere ud på den anden side.

Der hvor den afviger fra de gængse selvbiografier og dannelseshistorier, er når hun fortæller om sin stærke tro på socialismens godhed og at hun rejser til DDR, for at hjælpe med opbygge og værne om den nye socialistiske stat, samt at udbrede ideologien over hele verden.

Der skete meget lidt i bogen, jeg sad hele tiden og ventede på, at der skulle ske noget mere - bare et eller andet. Hun lever meget isoleret fra samfundet omkring hende og kommer stort set kun i kontakt med kollegaer fra radioen og udenlandske besøgende. Først hen mod slutningen da hun møder Otto, bliver det lidt spændende, men det er kun med vage hentydninger, som kan tolkes på flere måder og vi var meget uenige i Læseklubben om hun rent faktisk udførte opgaver for STASI eller ej.

Jeg synes teksten var rodet, det var ikke alt der gav lige meget mening eller som var lige interessant at læse om. Helt sikkert en meget speciel og anderledes livshistorie, men den var bare ikke ret godt fortalt.

Kollega Persson får 2/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar