torsdag den 5. januar 2017

Chan Koonchung- De fede år

Bogen er købt til bogudsalg i Arnold Busck i 2015.

I et fremtidigt Kina, hvor det diktatoriske kommunistparti har ført landet uskadt gennem en global finanskrise, der har svækket resten af verden, er Kina kommer uskadt og styrket ud på den anden side og har endda overtaget USAs rolle som førende stormagt. Mange amerikanske virksomheder som blandt andet Starbucks er overtaget af kineserne.

Men en gruppe af mennesker har uafhængigt af hinanden opdaget, at der er noget galt. Folk omkring dem synes kunstigt glade og tilfredse med livet, på trods af den store kontrol og den brutalitet  og vold staten udøver over for sine indbyggere. Det lader også til at et helt år er forsvundet fra folks bevidsthed, nemlig året 1989.

Man kan sammenligne romanen med dystopiske klassikere som 1984 af George Orwell og Fagre nye verden af Aldous Huxley. Men det finurlige ved denne bog er bare, at meget af det den bygger på, er i realiteten sådan som det virkelig er i Kina. For eksempel, kan man ikke søge på Tiananmen-massakren på en computer i Kina, den ulykkelige begivenhed er stort set slettet fra den kinesiske historie. Romanen er ekstremt kritisk over for forholdene i Kine, så det er ingen overraskelse at den er forbudt i Kina.

Jeg forstår godt hvad forfatteren vil med sin bog. Hans søgen efter at finde ud af, hvorfor knapt 1,4 milliarder mennesker lader sig styre på den måde. Hvad er det der gør at folk holder det ud og her forslår han, at det er fordi folk ved hvad de har uanset, hvor dårligt det er og er bange for anarki og uroligheder. Man lader sig nøje fordi, man aldrig ved om det der kommer er værre end det man har.

Bogen er genialt skrevet. Den måde han fremstiller uhyrlighederne og overgrebene på, som en form for uvirkelig dystopi, sætter fokus på, hvor ekstreme forholdene er i virkeligheden. Men selv om den er genial flere steder, er der også lange og meget kedelige passager med tørre forklarende afsnit om politik og samfundsforhold, der ingen ende synes at ville tage.

De fede år får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar