onsdag den 4. januar 2017

Samuel Rachlin - Bag Den Kolde Krigs tåger

Bogen er et anmeldereksemplar fra Kristeligt Dagblads Forlag.

For mange unge i vor tid, står Den Kolde Krig, som et noget uvirkeligt og tåget begreb fra fortiden, som man ikke rigtig ved hvad dækker. Jeg selv er vokset op i slutningen af Den Kolde Krig, men jeg kan tydelig huske hvordan mine forældre fulgte det spændte forhold mellem USA og Sovjet i nyhederne og når vi så og hørte om Ronald Reagan og Mikhail Gorbatjov i TV-Avisen og det evindelige rumkapløb, nedrustningen og endelig Berlinmurens fald i 1989.

Jeg ved ikke om Den Kolde Krig har fyldt lige så meget for resten af Danmark, som den gjorde for os på Bornholm, der jo sådan set lå inde bag Jerntæppet. Hvor frygten for kommunismen og Sovjet var tilstede. For eksempel i form af overvågnings- /lyttecentralen på Dueodde, som nu hedder Bornholmertårnet, er åbent for turister og helt sikkert er et besøg værd, hvis man er interesseret i at høre om Bornholm under Den Kolde krig.

Med bogen Bag Den Kolde Krigs tåger, går Samuel Rachlin i detaljer med udviklingen af  Den Kolde Krig og analyserer de mange faktorer, der havde betydning for begivenhedernes gang, helt fra den ulmende start med Hitler og Stalins ikke-angrebspagt og frem til Berlinmurens fald og Sovjetunionens kollaps.

Sideløbende inddrager han sine families og egne oplevelser, som deporterede i Sibirien, ( som man kan læse mere om i 16 år i Sibirien ) og som udenrigskorrenspondens i Moskva. Hvilket giver begivenhederne og bogen et personligt perspektiv. Teksten er klar og tydeligt formuleret, så alle kan være med selv om man, som jeg selv, ikke er helt inde i datidens retorik og politiske ideologier.

Forfatterens indgående kendskab til og viden om datidens Sovjet og nutidens Rusland skinner klart igennem og jeg bed da også mærke i at han, lige som Leif  Davidsen har gjort et par gange, også råber vagt i gevær over for Putin og hans nuværende politik. Hvor han har spottet tydelige holdningsændringer fra den siddende regering i Rusland. Ændringer som burde få alarmklokkerne til at ringe i Vesten.

Tankevækkende og utrolig velskreven gennemgang af de mekanismer og begivenheder, der var skyld i Den Kolde Krigs forløb. Meget læseværdig historisk gennemgang af en tidsperiode, som alle kan lære af at læse om.

Bag Den Kolde Krigs Tåger 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar