mandag den 27. februar 2017

Anna Hope - The Ballroom

Bogen er lyttet som engelsk lydbog på Mofibo. Af samme forfatter har jeg tidligere læst De savnede. The Ballroom udkommer på dansk her i foråret med titlen Dansen

Historien foregår på en sindsygeanstalt i Yorkshire i 1911 og følger tre personer, Charles, John og Ella. En af dem er læge på stedet og de to andre er patienter. Livet er råt og hårdt på anstalten, der er opdelt i en afdeling for mænd og en for kvinder, men hver fredag spiller stedets orkester op til dans og så mødes udvalgte patienter fra de to afdelinger til en aften med forglemmelse og dans i stedets kæmpe balsal.

Det er en fortælling om de umenneskelige forhold tidligere tiders mentaltsyge mennesker blev udsat for, hvor de ofte slet ikke fejlede noget, men måske bare ikke opførte sig på en måde som blev anset for at være normalt. Det var et sted hvor kvinder blev anbragt af deres familie, hvis de var "hysteriske" eller ikke ville gøre som der blev forventet.

Mange fremtrædende personer på den tid, blandt andet Winston Churchill gik faktisk ind for at tvangssterilisere de indlagt patienter på sådanne institutioner,  fordi man ikke anså dem for at være mere end umælende dyr. Men hvor går grænsen for hvem der er normal og hvem der er syg.

Det er nogle grusomme skæbner vi følger i bogen, men også et håbefuldt spirende kærlighedforhold i samspil med lægens mentale deroute fra optimistisk læge til forkvaklet uhyre med undertrykte homoseksuelle tendenser.

En overraskende og meget medrivende fortælling om menneskers ulykkelige skæbner og de små lyspunkter der blev skabt i elendigheden. Bogen er inspireret af forfatterens egen bedstefars skæbne på præcis den samme institution.

The Ballroom får 4/5 stjerner. 

2 kommentarer: