torsdag den 23. februar 2017

Jilly Gagnon - #famous

Jeg havde brug for en hurtig og lidt lettere bog og faldt over denne som engelsk lydbog på Mofibo. Bogen skulle eftersigende være baseret på en rigtig historie fra USA, hvor en ekspedient i Target skulle have oplevet noget ala den samme insta-berømmelse som den mandlige hovedperson.

Den nørdede og lidt kiksede Rachel lægger til ære for sin veninde, et billede op på sin Flitter konto med 10 følgere ( hvorfor ikke bare kalde det Twitter), af Kyle, skolens populære dreng, som hun længe har været varm på. Veninden deler billedet og pludselig går det hele bersærk ( veninden har åbenbart flere følgere end Rachel). I løbet af nul komma nul er Kyle berømt og får flere hundrede tusinde følgere, mens Rachel bliver kendt som den sære tykke stalker og modtager forfærdelige hadekommentarer og endda dødstrusler. 

Historien er fortalt fra skiftevis Rachel og Kyles synsvinkler. Det er ikke altid jeg er vild med den måde at fortælle en historie på, da det kan være svært at skelne personerne fra hinanden, men her var det intet problem, da de to flere gange misforstod hinandens signaler. Det er tydeligt at forfatteren er gået efter en moderne Askepot-inspireret fortælling og det er da også en sød kærlighedshistorie, hvis man kan se bort fra et par ting.

Det jeg synes var mest bekymrende, er den måde forfatteren håndterer den mobning Rachel kommer ud for, eller måske nærmere ikke håndterer den. For på intet tidspunkt virker det til at påvirke Rachel specielt meget eller have nogen effekt på de voksne omkring dem, der glimrer mest ved deres fravær. Kyle virker nærmest dum som en dør i den henseende. Jeg ved ikke om der er sket i skift i hvordan man ser på cybermobning, om det bare er noget man acceptere, som en del af de sociale medier nu om dage. Men jeg synes i hvert fald at bogens skøjten henover problemet er meget bekymrende. 

Hele vejen i gennem historien håbede jeg inderligt, at forfatteren ville vælge en anden slutning end den meget åbenlyse YA-udgave, en der måske kunne vise hvor seriøst et emne historien handler om. Men selvfølgelig kan man ikke forvente andet fra en bog med den forside og som er udgivet på Valentines Day. 

Sød og meget amerikansk ungdomsroman, men i mine øjne en temmelig bekymrende historie.

#famous får 2/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar