fredag den 17. februar 2017

Kristoffer Frøkjær - Eske Willerslev

Bogen er lyttet som lydbog fundet på Mofibo.

Dette er en ganske underholdende og anderledes biografi om den danske evolutions-genetiker Eske Willerslev. Der er en kendt forsker langt ud over Danmarks grænser. Jeg kom i løbet af bogen til at tænke på ham som forskningens Mike Jagger, en fandenivoldsk badboy, der bryder alle fordomme og blæser på, hvad man plejer. Han har opnået banebrydende resultater inden for sit felt og ændret manges forstilling om, hvordan en professor skal se ud og opføre sig.

Via en tur til Sverige, til Willerslevs ødegård, fortæller journalist Kristoffer Frøkjær-Jensen gennem delvis interview og rejse-situations beskrivelser om Willeslevs opvækst og hans forskning i DNA. Hvad det har ført til og hvilken indflydelse forholdet til forældrene og især faderen har haft på hans vej til at blive en forsker-kendis.

Det er en højst interessant mand vi hører om, der som 13-årig tog alene på sin først vildmarkstur og som har levet som pelsjæger i Sibirien, som 21-årig og han blev professor i en alder af 33 år. Han har to gange formået at vende sit liv 180 grader rundt og kæmpet sig ud af en dårlig skoletid og depression.

Hans arbejde er mindst lige så interessant, med forskning i tidlige tiders folkevandringer, for at besvare det helt store spørgsmål, hvor kommer vi fra. Lige så interessant er det nye felt med epigenetik, der er forskning i hvor vi er på vej hen?  Altså hvilke konsekvenser har vores nuværende livsstil på ændringer i kommende generationers DNA og der med menneskehedens udvikling.

En ikke helt traditionel biografi, fortalt i en lidt speciel form. Den minutiøse beskrivelse af, hvordan  de går og står , fisker og steger mad undervejs, var ikke lige mig. Men helt sikkert en bog om en spændende mand, der både tror på naturvidenskab og at der er noget som ikke kan forklares.

Ekse Willerslev får 4/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar