lørdag den 11. februar 2017

Rudolf Vrba - Flugten fra Auschwitz

Bogen er et anmeldereksemplar fra People´s Press.

Kender I det? Man har en bog, man bare så gerne vil læse, men man ved at det bliver en hård og følelsesmæssigt brutal bog at komme igennem, så man bliver ved med at række ud efter andre bøger. Det var sådan jeg havde det med denne bog. Det er en skrækkelig bog, men så utrolig vigtigt at historien bliver læst, så vi aldrig glemmer!

Det er en ekstrem hårdt bog at læse. Forfatteren starter med at fortælle om en episode han oplevede i Auschwitz-Birkenau i januar i 1943, hvor Heinrich Himmler var på besøg for at inspicere de nyeopførte gaskamre og ovne, han selv havde været med til at udtænke. I den anledning blev 3.000 mennesker dræbt på én gang, alene for hans fornøjelses skyld, uden at han så meget som hævede et øjenbryn.

Vrba fortæller om sin tid i Auschwitz, arbejdslejren og Birkenau, dødslejren, som omverdenen og de deporterede fik at vide, var genbosættelsesområder, hvor jøder, lige som indianerne i de nordamerikanske reservater, kunne få lov at bo og skabe dem og deres familie, en nogenlunde normal tilværelse igen.

Han fortæller meget om det daglige liv i lejren, hvor fysisk og psykisk hårdt det var og hvordan held og ren tilfældighed, men også forstand, mentalstyrke og koldblodighed i vid udstrækning afgjorde om man levede eller døde. Også selvfølgelig om grunden til at han overhovedet kan fortælle denne historie, nemlig flugten.

Det er ingen fornøjelse at læse bogen, det var rent ud sagt forfærdelig læsning, selv om bogen er godt skrevet. Den er meget direkte, der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet. Vrba fik min respekt, fordi han ikke lægger skjul på, at han selv overlevede fordi han langt hen ad vejen var egoistisk. Han var hurtig til at aflæse mennesker og ikke mindst til at opfange lejrens regler ( de officielle såvel som de uskrevne), som han ikke var bange for at udnytte lige så snart muligheden bød sig. For at overleve måtte man lukke øjnene for mange af de ting der skete lige for næsen af en.

Han fortæller undervejs om de ulykkelige og uheldige skæbner mange af hans bekendte i lejren fik. Det må være så forfærdeligt at have kendt så mange mennesker, der døde den ene efter den anden på denne håbeløse måde. Jeg måtte flere gange lige synke en klump og tørre en enkelt tåre væk, når han beskriver disse menneskers ulykkelige endeligt.

Når man ser den lange liste over særtransporterne og alle de mange millioner mennesker der blev dræbt i lejren, i den medfølgende rapport, kan man på et eller andet plan godt forstå dem, der tvivlede på ægtheden af Vrba og hans med flygtning Wetzlers historie. Det er stadig ufatteligt hvordan det kunne lade sig gøre ubemærket at udrydde så mange mennesker på så kort tid.Jeg fattes ord til at beskrive de forfærdelige, grusomme, bestialske og fuldstændig umenneskelige ting han fortæller om. Det ligger så langt uden for min forståelse, at noget sådan kan finde sted og så i det omfang. Det er bog der efterlod et kæmpe indtryk og berørte mig på så mange forskellige måder, at den vil blive ved mig i rigtig lang tid frem over. LÆS DEN!

Flugten fra Auschwitz får 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar