søndag den 5. februar 2017

Scott Stambach - Den usynlige Ivan Isaenko.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

Historien er fiktion, men den er skrevet som om den er baseret på en virkelig persons dagsbogsnotater, nemlig drengen Ivan Isaenkos. Han har, lige så længe han kan huske, boet på Mosyr Hospital for Alvorlig Syge Børn. Han er et af de børn, der er mærket af de ødelæggende følger efter atomulykken på Tjernobylværket. Han mangler begge ben og har kun én arm. På den arm han har, har han kun tre fingre.

Hospitalet er hele hans verden med dets rutiner og mere eller mindre pligtopfyldende sygeplejersker og deforme medpatienter. Hele den verden bliver der vendt op og ned på, den dag pigen Polina dukker op på hospitalet. Hun er en helt almindelig pige med leukæmi og hun får Ivan til at se sig selv med helt andre øjne.

Der er mange facetter der bliver berørt i historien især omkring handicappede og plejesystemet. Blandt andet hvordan verdenen ser på et så anderledes mennesker, hvordan han ser sig selv og hvordan han håndterer sin seksualitet. Hans vid og bid, men især hans daglige kampe er dybt rørende.

Selv om der aldrig har været en dreng der hedder Ivan Isaenko, så er der mange som har lider og kommer til at lide den samme skæbne som ham.  Man skal bare google Tjernobyl, så kommer der tonsvis af billeder af mennesker, voksne så vel som børn, der er ramt på samme måde som Ivan og de andre børn på hospitalet.

Jeg synes bogen var fantastisk. Jeg var dybt berørt af Ivans historie, men tildels også provokeret af den måde hans liv på hospitalet bliver beskrevet. De graverende mangler og direkte omsorgssvigt han dagligt er ude for, var ikke så behagelige at læse om. Det er en anderledes og meget tankevækkende historie.

Det irriterede mig vildt meget, at forfatteren i epilogen, som et typisk amerikansk tv-program for børn, lige skulle fremhæve de temaer, der er i historien, hvis vi nu ikke havde fattet det selv. Jeg hader når forfattere på den måde undervurderer deres læseres evner til at forstå de dybere ting i historien.

Den usynlige Ivan Isaenko får 4/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. Uhh, den har jeg også liggende og glæder mig til den :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan godt glæde dig, den er anderledes, men meget tankevækkende og rørende :)

      Slet