tirsdag den 21. marts 2017

Leonardo Padura - Slangens hale

Bogen er købt på dette års bogudsalg i Betty Mogensens Boghandel( Danmarks ældste boghandel) i Hjørring.

Mario Conde tænker tilbage på en sag han var med til at opklare for ni-ti år siden i 1989, da han var kriminalkommisær. En kineser var blevet fundet hængt og med mystiske symboler indgraveret på kroppen og manglende en finger.

Historien foregår på Cuba i det kinesiske kvarter i Havana. Det er den syvende bog i forfatterens serie om den cubanske politimand Mario Conde. Jeg har ikke læst de tidligere udgivelser i serien og synes jeg manglede noget for at fuldt ud at kunne sætte pris på bogen.

Jeg havde især meget svært ved at danne mig et billede af hovedpersonen. Til at starte med forstillede jeg mig ham, som en latinoudgave af Colombo, men ret langt inde i fortællingen stod der, at han er 35 år på det tidspunkt bogens handling foregår. Det overraskede mig, fordi jeg udfra hans handlinger og væremåde ikke kunne bedømme hans alder og når nogen tænker tilbage på deres tidligere politiliv, forestiller jeg mig, at man ville være noget ældre end 45 år. Så jeg måtte lige revurdere mit indre billede.

Selve mordgåden var ikke noget at råbe hurra for, den var meget simpel og jeg følte ikke rigtig der var lagt op til, at man udfra sporene Conde følger, skulle kunne gætte hvad der er sket og hvem morderen er. Jeg fik faktisk den klare fornemmelse af at forbrydelsen var sekundær og personerne og landet, det der var i fokus.

For det der var specielt ved netop denne krimi, udover at det ikke ser ud til at den er blevet oversat til engelsk, er alt det man får at vide om Cuba. Atmosfæren og stemningen, strømafbrydelserne, manglen på mad, rommen, sensualiteten, og overtroen. Det er en stor smeltedigel, hvor religioner som jødedommen, de afrikanske stammers tro og de asiatiske tankegange smelter sammen uden at den ene udelukker den anden. Det er en stærkt fascinerende stemning historien giver, der både er et kritisk, men også meget kærligt billede forfatteren tegner af landet og dets befolkning.

Det var utrolig interessant at læse om den cubanske Chinatown og hele historien omkring de kinesere der kom til landet i slutningen af 1950´erne. De kom fra kummerlige forhold til endnu mere armod og fattigdom. Jeg kunne måske godt fristes til at læse flere bøger i serien, hvis jeg skulle falde over dem.

Slangens Hale 3/5 stjerner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar