søndag den 30. april 2017

Eugen Ruge - I tider med aftagende lys

Bogen er købt på Saxo.com og er læst sammen med læseklubben, som den sidste bog i vores læsetema om Den Kolde Krig.

Det er en slægtsroman der følger tre generationer i familien Umnitzer. Den er meget specielt bygget op, hvor vi årti for årti følger de enkelte personers liv, men med jævne mellemrum vender fortællingen tilbage til én enkelt begivenhed, nemlig Wilhelms 90 års fødselsdag i oktober 1989, som vi som læsere oplever igen og igen, fra alle hovedpersonernes synsvinkel.

At læse denne bog er som at lægge et puslespil, man starter på bar bund og får en brik her og en brik der til at passe sammen. For hver brik der bliver samlet, bliver billedet af de tre generationers liv mere tydelig.

Til at starte med var det meget frustrerende fordi man ikke anede hvad det hele går ud på og det var svært at holde styr på de forskellige personer, fordi der ikke står ved hvert kapitel, hvem det omhandler.

Den kræver tålmodighed og meget grundig læsning. Jeg startede med at lytte den som lydbog, men der fungerede den slet ikke, fordi der er så mange detaljer, blandt andet årstal at holde styr på. Men da jeg først havde læst bogen og fundet ud af de store sammenhæng og hvem personerne var, var det faktisk rigtig givtigt at lytte bogen igennem et par gange. For hver gang fandt jeg ud af noget nyt, som jeg ikke havde fanget før. Hvis man kender lidt til Tysklands historie og ikke mindst DDR, så er man endnu bedre hjulpet, for der gives ikke ved dørene og noget må man selv google for at forstå meningen af.

Jeg er glad for at det var en Læseklub bog, for skulle jeg havde læst den selv havde jeg opgivet den ved første lytteforsøg. Men nu syntes jeg, at jeg skyldte Læseklubben at prøve at forstå bare lidt af hvad der foregik og jeg endte faktisk med at synes rigtig godt om den, og nyde samspillet mellem personerne og den historie romanen rummer.

En roman, der virkelig kræver noget af sin læser, men som også giver meget igen.

I tider med aftagende lys får 5/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar