mandag den 3. april 2017

Eva Weaver - The Eye of the Reindeer

Bogen er købt på Saxo.com.

Kort tid efter sin mors tvangsfjernelse, bliver også den 16-årige Ritva tvangsfjernet fra hjemmet og sendt på anstalten Seili, der ligger på en ø og som tidligere var en koloni for spedalske. Her er livet råt og brutalt.

Men noget trækker i Ritva, en længsel efter det store nord, hvor samerne bor og ikke mindst ængstes hun for sin yngre søster, der er ladt alene tilbage med Faderen, som er præst og dennes drikfældige bror. Sammen med den to år ældre Martta planlægger hun at flygte fra øen.

Langt hen ad vejen synes jeg det er en utrolig læseværdig fortælling. Jeg valgte bogen, fordi jeg gerne vil vide mere om Finland og livet der og der var helt sikkert meget at lære især om samerne og deres historie og mødet med kristendommen.

Der var også dele, der bare ikke rigtig fungerede. Noget der irriterede mig var, at hovedpersonen var så ufattelig længe om at regne det store plottwist ud, når man selv som læser fik det serveret lige fra starten. Jeg brød mig heller ikke om, at det selv samme plottwist, indbefattede en noget speget skæg-og-blå-briller vinkel, selv om det faktisk er et ret seriøst emne det omhandler.

Som jeg tidligere har nævnt, så irriterer det mig grænseløst, når forfattere bruger børn i deres historier, og så ikke har nogen som helst ide om hvordan et barn på den alder ser ud eller opfører sig. Jeg ved godt at handlingen finder sted i starten af århundredeskiftet, og at menneskene dengang var mindre end nu.

Men en tolvårig dreng, der i afmagt tæsker løs på en 19-årigs ben, når de begge står op, virker ikke bare som en mærkelig opførsel for en dreng på 12 år, men også meget akavet, hvis man prøver at se det for sig. Der blev også ved med at stå noget om, at hun tager den lille drengs små fine hænder i sine. Der vil jeg bare sige, at hvis han er vant til at jage og flå dyr og ellers arbejde med sine hænder, så er de altså ikke små og fine længe.

Altså en bog med meget godt, men præget af nogle enkelte irritationsmomenter her og der.

The Eye of the Reindeer får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar