onsdag den 3. maj 2017

Sarah Winman - Et år med underfulde møder

Bogen er lånt på biblioteket. Af samme forfatter har jeg tidligere læst Da gud var en kanin.

1947. En ung soldat der vender ødelagt hjem fra krigen møder en gammel kvinde, der hedder Marvellous, ( der af den engelske titel A Year of Marvellous Ways), hvis mor var en havfrue og som hele sit liv har boet i en sigøjnervogn og har svømmer i havet ved højvande, og de to deler et skelsættende og forunderligt år fyldt med overraskende åbenbaringer og mirakler.

Forfatteren har en meget speciel stil, som jeg med det samme kunne genkende fra hendes debutroman. Hun skriver meget poetisk, hvor hun hele tiden bruger tankebilleder, der kan minde meget om den måde børn sammenligner kendte og ukendte ting med hinanden. Derfor forekom fortællerstilen mig naivistisk og eventyrlig.

Mange steder faldt jeg helt i svime over de smukke sætninger og hele historiens magi og poesi. Men der var uheldigvis flest steder, hvor jeg synes det blev for overvældende og at sproget helt overskyggede selve historien. Eller hvor det underfundige og finurlige sprogbrug gjorde, at jeg fuldstændig mistede orienteringen i selve handlingen.

Desværre var det mange ting som aldrig kom til at give mening for mig og da det er en biblioteksbog, der skal afleveres i dag og ikke kan fornyes, har jeg desværre ikke mere tid til at udforske romanen og måske få klarlagt de mange ting, som jeg ikke forstod meningen af. Blandt andet handlingens tidsbillede fangede jeg aldrig og måske mest vigtig sammenhængen mellem soldatens far og Marvellous?! Et smukt sprog og en eventyrlig stemning er langt fra nok for mig. Alt for mange af de vigtige ting i handlingen forsvandt i sproglige faldballader og åndefulde krinkelkroge.

En meget specielt fortalt historie, som jeg beklageligevis ikke havde nok tid til at sætte mig ordentlig ind i og derfor missede jeg nok mange af handlingens små facetter og derved højst sandsynligt også store dele af romanens mening.

Et år med undefulde møder får 2/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar