tirsdag den 23. maj 2017

Thomas Hettche - Påfugleøen

Bogen er lånt på biblioteket.

I floden Havel, der løber gennem Berlin, ligger Påfugleøen. Den blev købt i slutningen af 1700-tallet af Friedrich Den Store og af hans efterfølgere omdannet til et udflugtssted for kongefamilien og senere for offentligheden. Øen blev tilplantet med buske, blomster og træer fra fjerne egne af kloden og der blev opført et menageri med eksotiske dyr.

Dette smukke afsondrede, men samtidig meget groteske samfund bliver her i bogen levendegjort gennem dværgen Marie, der som barn kom til øen sammen med sin bror Christian, der ligeledes er dværg. Her lever de som en del af hoffet, men også som kuriositeter for de besøgende at gyse over på linje med de andre mærkelige dyrearter.

Historien er fortalt i et smukt og filosoferende sprog og i meget poetiske sætninger. Den fortæller udover Maries historie også om datidens skiftende livssyn og de strømninger der var i datidens tankegange. Især omkring hvordan man så på og behandlede dyr og mennesker som var anderledes. Man ville gerne betragte dem og gyse over dem og det kostede mange dyre ( og menneskeliv) før man respekterede dem der var lidt anderledes og havde viden nok til at holde dyrene i live og behandle dem ordentlig.

Det er en helt fin bog, men jeg fik ikke den store læseoplevelse ud af den. Jeg er ikke stærk i de store tænkere og deres teorier, eller tysk historie før Verdenskrigene for den sags skyld, og derfor havde jeg følelse af, at jeg gik glip af meget af det forfatteren prøvede at fortælle.

Påfugleøen får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar