fredag den 12. maj 2017

Tommi Kinnunen - Hvor fire veje mødes og Lyset bag dine øjne

Med disse to bøger har jeg lige så stille påbegyndt et lille læsetema om Finland. Jeg har længe gerne ville læse noget mere fra landet, da det nok er det Skandinaviske land, som jeg kender allermindst til i forhold til levemåde og historie. Begge bøger er lånt på biblioteket.

Hvor fire veje mødes er en medrivende fortælling om tre generationer, med hovedfokus på slægtens stærke kvinder.

Historien starter ved jordemoderen Maria og følger derefter hende, hendes børn og hendes børnebørns liv gennem 100 år. Forfatteren dykker ned her og der i personernes liv, og fortæller og genfortæller skelsættende begivenheder, der former og forandre personernes liv.

Forfatteren skriver godt og historien flyder uhindret afsted, mens kvindernes liv på godt og ondt bliver levende for læseren. Fokus i bogen er på menneskerne og jeg synes ikke, at jeg lærte ret meget om landet historien foregår i. Der var her og der små glimt af Finlands historie blandt andet under 2. Verdenskrig, men det var nu ikke ret meget.

Jeg synes bogen er stemningsfuld og har en meget Skandinavisk ro over sig, hvor der ikke bruges de store armbevægelser for at få pointer frem, men hvor der tværtimod nærmest dyrkes underdrivelser, som jeg bedre kan lide og som jeg synes ofte virker meget bedre.

Egentlig en meget enkel historie, men med en stor fortællerkraft, der nærmest sugede mig igennem historien på ingen tid.

Hvor fire veje mødes får 5/5 Stjerner.

Lyset bag dine øjne er den selvstændige fortsættelse på familiesagaen, hvor vi nu følger et af Marias børnebørn, den blinde Helena, der som 9 -årig bliver sendt væk fra familien og på blindeskole i Helsinki, samt hendes nevø Tuomas, der fyrre år senere frivillig flytter til hovedstaden. Gennem de to får vi så resten af familiens historie.

Man kan godt læse bogen som en enkelt stående historie, men jeg vil anbefale at Hvor fire veje mødes læses først, da det man så får generationernes historie i den rigtige rækkefølge.

Jeg var ikke helt så grebet af historien i denne bog som i den første. Hvor det i den første, er de meget karismatiske personer der bærer historien, er det i denne bog mere temaerne, der er den bærende kraft. Hvilket ikke nødvendigvis er dårligt, men for mig fungerede det bare ikke så godt.

Desuden følte jeg at historien var mere forvirrende, da der ikke er angivet nogen årstal nogensteder og det derfor var svært at fange de forskellige skift frem og tilbage i tiden. Jeg savnede den meget enkle fortællerstil fra den første og synes måske forfatteren her forsøgte at gabe over for meget på én gang.

Men jeg nød i store træk historien og det var dejligt at følge personerne og familien endnu længere frem i tiden og igen få andre vinkler på mange af hændelserne fra den første bog, samt at se hvordan synet på de forskellige temaer, har ændret sig med tiden.

Igen følte jeg ikke historien er specielt typisk for Finland, men at den lige så godt, kunne foregå i Norge eller Sverige, for den har alligevel et meget typisk skandinavisk præg.

Lyset bag dine øjne får 4/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar