torsdag den 29. juni 2017

Anne Berry - The Hungry Ghost

Bogen er købt på Book Depository

Under japanernes angreb på Hong Kong i 1942, bliver en ung kineserinde brutalt voldtaget og dræbt af en japansk soldat. Men hun nægter at tilslutte sig forfædrenes ånder og bliver hængende i tilstanden mellem død og levende. 25 år senere finder hun den perfekte vært at snylte på, den unge Alice. Der sammen med sin familie er flyttet til Hong Kong hvor hendes far er en betydningsfuld embedsmand og hun selv en stakkel forsømt og misforstået pige. Elsket af faderen, men hadet og afskyet af sine søskende og moderen.

Jeg faldt selvfølgelig for bogen, fordi den har noget med Kina at gøre og jeg synes det kunne være interessant at læse en bog der foregår i Hong Kong. Selv om bogen ikke direkte handler om Hong Kongs historie, så følger vi gennem familiens historie også livet som britisk beboer på øen og får gennem dem glimt af store historiske begivenheder.

Det er en meget anderledes spøgelseshistorie end de traditionelle. Som læser følger man hele denne dybt forstyrrede og dysfunktionelle familie nedbryde og mishandle Alice, der er den yngste i familien. Det er psykisk nedbrydende ting de udsætter hende for, man kan næsten ikke holde ud at læse om det og alligevel er det underligt medrivende, fordi man hele tiden håber, at tingene vil vende for Alice på et tidspunkt.

Historien fortælles gennem skiftende personer der kommer i berøring med Alice, her i blandt hendes forældre og søskende og viser altså deres syn på hende og hvordan de hver især bidrager til den psykiske og fysiske mishandling af hende. Vi følger også spøgelset og de andre ting der med tiden kommer til at hjemsøge Alice. Normalt er jeg ikke meget for skiftende fortællere, men her virkede det som en del af historien og gav en ekstra dimension til fortællingen.

Skrivestilen og sproget er ikke nemt at læse, men kræver fuld opmærksomhed af sin læser. Derfor tog de ca. 400 sider noget længere tid at læse end normalt og jeg tænker at en genlæsning på et tidspunkt vil kaste lys over nogle af de ting jeg måske ikke helt fik fat på i første omgang, men jeg ved altså ikke om jeg vil kunne klare at læse den en gang til, for det er syge sager.

The Hungry Ghost får 5/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar