fredag den 23. juni 2017

Catherine Simpson - Kort over verden

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Forlaget Alhambra.

Historien følger den 42-årige Alice, der bor på en gård et sted i England. Gårdens økonomi halter og det samme gør hendes ægteskab med Duncan. Det hele bliver ikke nemmere af, at hun er den eneste til at tage sig af deres 12-årige autistiske søn Sam, der er paniskangst for alt der er nyt og hverken hun eller han, kan forlade gården uden at Sam får alvorlige angstanfald. En dag kommer Duncan hjem med den omstrejfende Larry, der skal hjælpe ham på gården. Larry vækker noget i både Sam og Alice.

Det er en historie om at have et barn med et usynligt handicap, om at være fanget på et sted af omstændigheder man ikke selv har kontrol over og om hverdagens små sejre. Selv om historien selvfølgelig er sat på spidsen, så får man et troværdigt billede af, hvordan det er at leve med et barn med autisme. De udfordringer man står overfor, både fra barnets side, men i den grad også fra omverdenen.

Den fortæller om, hvor svært det er, når man ikke kan give sit eget barn et knus eller hvordan udenforstående dømmer og fordømmer anderledes børn udfra normer om hvordan børn skal opføre sig. Selv Sams far, der ellers burde vide bedre, har svært ved at håndtere hans handicap.

Romanen er første gang udgivet på engelsk i 2015 og jeg undrer mig over, at man nu om dage stadig kan have svært ved at diagnosticere autisme og ikke kan give forældre mere hjælp, end familien her får. Men jeg forstiller mig, at det må være fordi sundhedsystemet er skruet anderledes sammen i England end i Danmark, så man i England er mere overladt til sig selv?!

Det er en humoristisk og bevægende chic-lit med noget på hjertet. En dejlig sommer bog.

Kort over verden får 4/5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar