tirsdag den 6. juni 2017

John Irving - In One Person

Bogen er købt på Hjørring bibliotekernes bogudsalg i april og lyttet som lydbog fra Mofibo.

Der findes efterhånden rigtig mange ungdomsbøger, der handler om det at springe ud som eller være homoseksuel, transeksuel og i tvivl. På engelsk hedder det så smukt LGBTQ, der står for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender og Queer/Questioning.

Jeg har tidligere hørt om Giovanni´s Room af James Baldwin, som var en meget kontroversiel bog, da den udkom i 1956. Men dette er første gang jeg læser en bog af en vor tids store kendte forfattere, der har en hovedperson med en anden seksuelorientering end heteroseksuel.

Historien begynder i 1950´erne, hvor hovedpersonen William er 13 år og følger derefter hans søgen efter at komme overens med sin seksualitet og omverdenens syn på ham. Romanen handler også om hvordan holdningerne til homoseksuelle ændrer sig med tiden. Blandt andet fylder 1980´erne og frygten for AIDS meget og giver et klart billede af den frygt og ødelæggelse sygdommen skabte i homoseksuelle kredse.

Bogen er skrevet, som om det er William, der som 80-årig forfatter sidder og ser tilbage på sit liv. Fortællingen følger, meget tro til den måde hukommelsen fungerer på, ikke en lineær tidslinje, men springer nogle gang lidt frem og tilbage i tiden. Jeg synes William som person var meget nærværende, men jeg havde måske lidt svært ved at forholde mig til og relatere til det akademiskemiljø han vokser op i og færdes i. Det er en speciel meget anderledes måde at leve på, som kun få gør. Jeg synes ikke rigtig det gav et billede af, at være biseksuel i den almindelige verden. Det føltes lidt konstrueret.

Jeg synes det var en rigtig fin roman, men den ramte ikke rigtig noget i mig, netop fordi jeg følte at det foregik i et isoleret og specielt samfund. For mig kom den aldrig ud i den rigtige verden, men jeg fik trods alt nogle nye vinkler på det at have en anden seksuelorientering end den jeg selv kender til.

In One Person får 3/5 stjerner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar